Hrvati u "Oluji" pobili Teslinu familiju

Autor: Lidija RADOVANIĆ

Vesti

07.08.2017

08:42 >> 08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvati na sve načine godinama pokušavaju svetskoj javnosti da predstave Nikolu Teslu kao pripadnika njihove nacije iako su u Drugom svetskom ratu pobili sve njegove rođake, a onda u "Oluji" taj posao dovršili zatirući i poslednje potomke loze slavnog naučnika.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

Godinama se u Hrvatskoj ćuti o tome i kriju se kao strašna tajna zločini počinjeni u dva navrata nad članovima porodice Tesla. Tako u Smiljanu, rodnom mestu jednog od najvećih umova čovečanstva, i selu Raduč, iz kog ta familija potiče, danas nema nijednog živog čoveka s tim prezimenom. Ono malo te loze što je ostalo sačuvano nakon Drugog svetskog rata pobijeno je ili proterano u "Oluji" 1995. godine.

PORUŠILI I CRKVU

Crkvu Svetog Petra i Pavla u ličkom selu Smiljan, u kojoj je Nikola Tesla kršten, ustaše su porušile u Drugom svetskom ratu. Obnovljena je osamdesetih godina prošlog veka, a 1995. je potpuno demolirana i oskrnavljena. Kako crkvene knjige svedoče, 119 članova porodice Tesla skončalo je od ruku ustaša 1941. i 1995. godine. Većina počiva na seoskom groblju u Smiljanu.

O ovome je na skupu u Veterniku pre tri dana govorio i Milorad Dodik, predsednik RS.
- Ako ste vi, Hrvati, imali dobre namere kada ste svojatali Teslu, zašto ste onda samo 10 metara od crkve u njegovom rodnom Smiljanu, u Drugom svetskom ratu, pobili sve njegove rođake? Zašto ste 1995. godine poubijali i ono malo njih što je preteklo? Tesla ne pripada vama - poručio je Dodik.

ZASLEPLJENI MRŽNJOM

Direktor dokumentaciono-informativnog centra Veritas Savo Štrbac objašnjava da su Hrvati zaslepljeni mržnjom prema svemu što ima veze sa Srpstvom i Srbima.

Da apsurd bude još veći, danas su srpska sela, gde ima povratnika, i dalje u mraku, bez struje, iako Hrvati slave čoveka koji je osvetlio ceo svet, ne mogu da osvetle sela u Lici i Dalmaciji, gde je on rođen.

Štrbac dodaje da Tesla nema nikakve veze sa hrvatskom državom.

- On je bio državljanin tadašnje Austrougarske, a kasnije nije ni na koji način podržavao ni fašističku Pavelićevu NDH - podseća naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading