Hoće da se pokažu u najboljem svetlu: Muškarci u Srbiji pred praznike hitno leče impotenciju, prepune čekaonice kod urologa

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

01.12.2018

20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi muškarci koji imaju erektilnu disfunkciju i ovog decembra potražiće pomoć od urologa jer žele da budu "sasvim spremni" za vođenje ljubavi tokom novogodišnjih praznika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Koliko god sve to zvučalo banalno ili čudno, ta praksa, kako za "Blic" prenose lekari, duga je već 20 godina jer je statistika neumoljiva - 50 i više odsto muškaraca svih starosnih grupa imaju manje ili više izražen problem u postizanju erekcije, a tokom novogodišnjih praznika žele, ali i smatraju da se to očekuje od njih, da imaju seksualne odnose.

U ovom mesecu kod lekara odlaze muškarci mlađi od 50 godina, a čiji je problem psihičke prirode.

Prekovremeni rad i briga

Tokom godine su preopterećeni borbom za egzisteniju, prekovremenim radom i pokušajem da stvore sebi i porodici ekonomsku stabilnost.

A novogodišnji i božićni praznici tradiocionalno se spajaju u neradne dane, kada oni provode vreme sa svojim partnerkama, žele da se opuste i, kako navode svojim lekarima, imaju "zadovoljavajuće vođenje ljubavi".

Ovo za "Blic" kaže profesor dr Aleksandar Milošević, urolog-seksolog, koji dodaje da i ovog decembra lekari očekuju povećan broj pacijenata u ordinacijama.

 

 

- Uglavnom su mlađi od 50 godina, a uzročnik probelema u postizanju erekcije je psihičke prirode. Sa druge strane, imamo dosta pacijenata koji zbog svoje osnovne bolesti - dijabetesa, hipertenzije ili neke druge bolesti imaju, takođe, problem, ali oni dolaze na lečenje tokom cele godine. Kod prve grupe pacijenata izražen je strah od neupseha tokom seksulanog odnosa. Ima ih koji se tokom cele godine bore za egzistenciju i ekonomski ospastanak, a tokom praznika žele da se posvete svojim partnerkama - objašnjava taj stručnjak.

Prema njegovim rečijma, takvim pacijentima propisuju se lekovi, pomagala, ali i injekcije.

- Tokom novogodišnjih i božićnih praznika građani imaju najviše slobodnih dana, ali i noći. Napolju je hladno, ljudi vole da se utople, zbliže i taj period provedu zajedno, a to zajedno utiče na ono što je u današnje vreme skoro zaboravljeno - njihovu sekuslnost. Takođe, muškarci smatraju da se od njih očekuje da vode ljubav sa svojim partnerkama tokom tih praznika, što je dodatna presija. Istovremeno, činjenica je da najviše porođaja imamo u Srbiji krajem avgusta i u spetembru što samo po sebi govori o važnosti seksulanih odnosa za naše građane tokom novogodišnjih praznika - kaže prof. dr Milošević.

Zavisnost od računara

Kako on dodaje, veliku ulogu u pojavi erektilne funkcije u poslednje vreme ima zavisnost od kompjutera.

- Sva zadovoljstva koja se dobijaju tim putem odveli su muškarce od zadovoljstva koje imaju tokom prirodne, normalne "žive" komunikacije sa drugim osobama - kazao je on.

Prof. dr Milošević je kao i ostale njegove kolege apelovao na stidljivije muškarce da nikako ne kupuju tablete za potenciju putem interneta ili one koje se nude u oglasima jer mogu da budu pogubne.

 

"Opasni lekovi preko oglasa"

RepublikaFoto: pixabay.com

Sa druge strane, prodaja "kamagre" i drugih lekova za potenciju koji se nude po oglasima na banderama i putem Fejsbuka i sajtova na interenetu bukvalno cveta zbog izražene stidljivosti muškaraca da priznaju lekarima da imaju problem s potencijom.

Prof. dr Aleksandar Vuksanović, urolog, apelovao je na njih da nikako ne kupuju "kamagru" i druge slične lekove koji se nude tim putem jer time mogu da ugroze svoje zdravlje.

Taj lek, potvrđuje prof. Vuksanović, nije registrovan u Srbiji i ne zna se šta sadrži, ali i odakle dolazi.

- Sa druge strane, uzroci erektilne disfunkcije (impotencije) mogu da budu različiti. Kako bi se odredila prava terapija trebalo bi da se postavi prava dijagnoza. Erektilna disfunkcija je simptom, a njeni uzroci mogu da budu različiti. Prave tearpije su lekovi, a nekada i operacija. Ali to mora da proceni lekar. Svaki muškarac koji ima taj problem trebalo da se javi urologu da bi se utvrdio uzrok i počelo lečenje - upozorio je nedavno on za "Blic".

A svetska statistika za koju urolozi tvrde da može da se "preslika" na Srbiju kaže da svaki drugi muškarac u svom životu barem je jednom imao problem s potencijom.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading