Jugoslavija - od "plemenite ideje" do "veštačke tvorevine": U kući Krsmanovića održan naučni skup

Autor: Republika

Vesti

01.12.2018

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Institut za političke studije (IPS) održao je danas naučni skup "Jugoslovenska država - od ostvarenja "plemenite ideje" do sloma "veštačke tvorevine"". Otvarajući plenum - u Kući Krsmanovića, u Beogradu, u kojoj je pre tačno sto godina - proglašeno ujedinjenje u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca - direktor IPS, naučni savetnik dr Živojin Đurić, ukazao je da je cilj skupa da se na osnovu formiranja jugoslovenske nadnacionalne integracije izvuku iskustva koja će donosiocima današnjih odluka biti dragocena prilikom orijentacije u savremenim integrativnim procesima.

RepublikaFoto: googlemaps.com/prinskrin
Kuća Krsmanovića

- Jugoslovenska država nije nastala samo voljom srpske intelektualne i političke elite, nego kao geopolitički interes pobedničkih sila Zapada da od Baltika do Sredozemlja uspostave  "Sanitarni kordon", sa "prvom" Jugoslavijom kao ključnom zemljom. I "druga" Jugoslavija je bila u službi atlantističkih sila pod američkim vođstvom da bi obručem duž evroazijskog oboda "obuzdavale" SSSR - naveo je on.

Kako je pojasnio, srpski faktor je tretiran - ne kao najzaslužniji za ratnu pobedu - već su neadekvatnim granicama izdeljene srpske zemlje i formirane „instant nacije" izdvajanjem iz srpske nacije.

- To se pokazalo pogubnim u razbi-raspadu SFRJ, čija je konkretizacija počela 1991. i još traje. 

Bez obzira na dva loša iskustva, srpska politika se danas zalaže za novu "prekorednu integraciju" - Evropsku uniju i čak afirmiše i neojugoslovenstvo u vidu "regiona", "Zapadnog Balkana", "Jugosfere" isl. - ukazano je na plenumu. 

Na skupu su, između ostalih govorili i dr Borisav Jović, dr Srđa Trifković, mr Željko Budimir i drugi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading