Počela sezona infekcija: U smeni lekar pregleda i 60 dece!

Autor: novosti.rs

Vesti

02.12.2018

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambulante domova zdravlja su pune zbog respiratornih infekcija i stomačnih virusa. Najviše je tegoba sa otežanim disanjem, a svako drugo dete ima i povišenu temperaturu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ordinacije opšte medicine i pedijatrije pune su zbog respiratornih infekcija i stomačnih virusa. Doktor Branko Joković, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Zvezdara, kaže da respiratorni virusi koji su trenutno u cirkulaciji ne uzrokuju visoku temperaturu i opštu malaksalost. Ali, i kod dece, i kod odraslih oporavak traje najčešće nedelju dana.

Zapušen nos, povišena telesna temperatura, mučnina i povraćanje "u zdravstvenoj statistici" trenutno su glavni razlozi izostanka sa posla i iz škole.

- Pacijenti se najčešće žale na zapušen nos, slivanje sekreta i grebuckanje u grlu, a temperatura tela je uglavnom blago povišena, oko 37,5 stepeni Celzijusovih - kaže dr Branko Joković.

- Osnovna mera lečenja, uz napitke poput limunade i tople supe, jeste mirovanje i zato pacijentima koji u ovom stanju potraže pomoć lekara odobravamo jednu radnu nedelju bolovanja.

Foto: Promo foto
Komplikacije su česte kod pacijenata koji boluju od astme

Komplikacije prehlade obično se javljaju kod pacijenata koji boluju od astme, hronične opstruktivne bolesti pluća i emfizema pluća, jer izaziva gušenje. Simptomi su ponekad toliko ozbiljni da pacijenti iz ove grupe najčešće traže pomoć u ambulantama za hitnu medicinu.

- Rino virusi koji napadaju gornje disajne puteve dodatno komplikuju stanje pacijenata koji već imaju neko oboljenje pluća, jer u velikoj meri otežavaju disanje - kaže dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Beograda. - Zato mora da se pojača terapija da bi se stabilizovala disajna funkcija. Ovim pacijentima uz redovnu terapiju uključuju se i antibiotici, jer je kod njih rizik od bakterijske infekcije i komplikacije mnogo veći zbog iritacije plućnog tkiva i bronhija.

U pedijatrijskim ordinacijama gužva je mnogo veće nego pred ambulantama za odrasle. Pedijatar Doma zdravlja Čukarica dr Dejan Jonev kaže da najmlađi pacijenti imaju iste tegobe kao i odrasli:

Foto: pixabay.com

- Lekar samo u jednoj smeni pregleda u proseku 60 mališana. Njih pet do 10 ima problema sa stomakom u vidu mučnine, bolova, povraćanja i malaksalosti, a poneko i dijareju i glavobolju, a oko 40 ima problema sa zapušenim nosom i otežanim disanjem usled respiratorne infekcije koja zahvata gornje disajne puteve. Kod polovine, prehlada je praćena povišenom temperaturom, od najviše 38,5 stepeni Celzijusovih.

GRIPA JOŠ NEMA

Virus gripa je, možda, već u opticaju, ali još nije izolovan u laboratorijama u koje se šalju brisevi pacijenata sa sumnjom na grip. Profesor dr Zoran Radovanović, epidemiolog, kaže da se veći broj obolelih može očekivati već krajem meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading