Valjevci ubeđeni da udišu najzagađeniji vazduh u Srbiji, evo i zašto

Autor: Tanjug

Vesti

02.12.2018

06:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko udruženja građana, okupljenih oko inicijative "Da Valjevo prodiše" tvrde da Valjevci tokom zimskih meseci udišu najzagađeniji vazduh u Srbiji i traže rešenje za taj problem, dok gradska vlast odgovara da je reč o preterivanju, ali je najavila javnu raspravu o kvalitetu vazduha i olakšice za priključenje na daljinski sistem grejanja.

RepublikaFoto: Promo
Valjevo

Smog, čađ, magla i povišen nivo opasnih čestica PM10, koje napadaju respiratorni sistem, uobičajeni su za Valjevo u zimskim mesecima pa je juče za manje od sat vremena prikupilo dovoljno potpisa građana za pokretanje javne rasprave o kvalitetu vazduha. 

Gradski parlament je istovremeno prihvatio istovetni predlog opozicione Demokratske stranke, tako da će se o tom problemu na javnoj raspravi razgovarati do kraja godine, dok će u januaru biti održana i posebna sednica parlamenta posvećena ekološkim pitanjima. 


Aktivista Lokalnog fronta Ivan Milovanović i navodi da su maksimalne dnevne vrednosti koncentracije PM-10 čestica u Valjevu nezadrživo rastu - sa 345 mikrograma po kubnom metru koliko je izmereno 2012, na 556 u 2016. godini, dok je prošle godine maksimalna vrednost u jednom danu bila 806 mikrograma po metru kubnom“i podseća da je dopuštena granična vrednost 50. 

Milovanović tvrdi i da je Valjevo u subotu, 24. novembra, bio najzagađeniji grad u Evropi sa 274 mikrograma čestica PM10 po metru kubnom, za šta kao najveći problme vidi individualna ložišta, jer građani nisu priključeni na gradsku toplanu i ocenjuje da bi grad trebalo da nađe način da priključenja budu besplatna za građane. 
Foto: Tanjug/AP

Dodaje i da je vlada 2015. godine usvojila obavezu da se u svakom gradu koji ima automatsku stanicu svakodnevno meri koncentracija PM čestica i tvrdi da to Grad Valjevo od Zavoda za javno zdravlje ove godine nije ni tražio. 


- Mi to tumačimo – ako nemamo podatke, ispašće da nema ni problema - kaže Milovanović. 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, međutim, u izjavi Tanjugu tvrdi da je tražio podatke zvaničnih ustanova o kvalitetu vazduha i da ih nije dobio, a da su podaci Lokalnog fronta “njihove projekcije”. 
RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Slobodan Gvozdenović

- Njihov nivo znanja je u vrlo bliskim koleracijama sa glupošću. To da je Valjevo najzagađenjiji grad u Evropi mozda bi poverovalo dete od pet godina - kaže Gvozdenović. 

Onkaže da je teško dovesti u korelaciju aerozagađenje u Valjevu i koncentraciju čestica PM 10 i ističe da su one označene kao faktor rizika, a ne etiološki činilac karcinoma pluća. 

Gradonačelnik obećava da će grad povećati broj korisnika koji su priključeni na toplanu i da će građanima omogućiti da se besplatno priključe na podstanice toplane. 

- Građani će snositi troškove privatnih instalacija koje će moći da nabave po najpovoljnijim cenama i uz najbolje moguće uslove u dogovoru sa gradom, koji će jedan deo subvencionisati, i bankama, koje mogu da daju građanima povoljne kredite - dodaje. 

Foto: pixabay.com
Zavod za javno zdravlje koristi ugalj za grejanje

I zgrade društvenih i političkih organizacija biće priključene na toplanu, kaže Gvozdenović i podseća da čak i Zavod za javno zdravlje koristi ugalj za grejanje, a da je gradska bolnica tek nedavno prešla na sistem daljinskog grejanja. 


- Nedavno je na skupštini usvojena odluka da rezervni energent bude tečni gas, kao i da se toplana i grad, kao garant, kreditno zaduže u smislu promene energenta - kaže Gvozdenović. 

A preliminarni i neverifikovani podaci Agencije za zaštitu životne sredine koji se mogu naći u gotovo realnom vremenu na njihovom sajtu govore da je danas, 1. decembra, u 9 sati ujutru koncentracija čestica PM 10 bila 196,8, dok je, primera radi, u 14 sati pala na 74. 

I u poslednjem godišnjem izveštaju Agencije koji je objavljen na sajtu, za 2016. godinu, vazduh u Valjevu bio je u kategoriji 3 - prekomerno zagađen 

Direktor Agencije za zašitu životne sredine Filip Radović kaže za Tanjug da je u prethodnom periodu primećeno povećanje suspendovanih čestica u vazduhu u Valjevu, ali da ohrabruje veliki entuzijazam i odgovornost lokalne samouprave koja želi da reši taj problem. 

Foto: pixabay.com

Upitan da li je kvalitet vazduha u Valjevu iz godine u godinu sve niži, Radović kaže da je stanje vazduha u Srbiji bolje nego što je bilo i da se popravilo u šest gradova, među kojima, ipak, nije Valjevo. 

Najavljuje da će sledeće nedelje sa gradonačelnikom Gvozdenovićem održati konferenciju, izaći sa podacima o vazduhu i najaviti mere za rešavanje problema. 

Upitan na šta konkretno misli, odgovara da se rešenja razlikuju u zavisnosti od problema na lokalu, da se nekad ide na eliminaciju sagorevanja fosilnih goriva, modernizaciju industrije, povećanje energetske efikasnosti.

- Te mere traže vreme i ulaganje. Dobro je da se ekonomija u Srbiji oporavlja, da imamo stabilan rast BDP, zbog čega smo više nego ikad ulagali u modernizaciju industrije, primer je topionica Bor, Elektroprivreda Srbije - kaže on. 

Foto: youtube.com/The AIO Entertainment
Zdrava i bolesna pluća

- Ne postoji nijedna država na svetu koja bi mogla da reši sve probleme, ali korak po korak ćemo rešiti problem u Valjevu - uverava Radović, a na pitanje na osnovu čega to tvrdi, odgovara da je zatekao veliki entuzijazam vlasti na terenu. 

Inače, prema podacima valjevskog Zavoda za javno zdravlje, broj obolelih od karcinoma pluća u tom gradu od 2007. do 2016. godine nije povećan.

Naime, u 2006. godini u Valjevu je registrovano 85 novoobolelih, a u 2016. godini 72, taj broj je u međuvremenu varirao, ali se nije drastično povećavao niti smanjivao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading