Izvršitelji više neće moći da divljaju! Evo o čemu se radi

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

20.11.2018

21:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakon o izvršenju i obezbeđenju biće promenjen do kraja godine, izvršitelji više neće moći da divljaju, biće im smanjena ovlašćenja i snižene nagrade, kaže za Informer Jelena Deretić, pomoćnica ministarke pravde.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Ilustracija

Ministarstvo pravde je već počelo izradu nacrta novog zakona! On će, prema rečima Deretićeve, između ostalog, onemogućiti izvršiteljima da prodaju imovinu dužnika budzašto, da im opterećuju dve trećine primanja, da zarađuju milione zahvaljujući sukobu interesa...

Nema bahaćenja

Prema rečima Jelene Deretić, radna grupa Ministarstva pravde danonoćno radi na tome da se zaustavi bahaćenje izvršitelja.

- U toku su izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Uvodimo velike novine zbog kojih izvršiteljima neće biti ostavljeno prostora da krše propise. Pre svega, tu mislimo na prodaju imovine dužnika na licitaciji, koja će se ubuduće obavljati elektronskim putem, čime će sve biti mnogo čistije. Kuće i stanovi neće se prodavati po višestruko nižim cenama. Uz to će biti znatno smanjene i tarife i nagrade izvršiteljima, pogotovo tamo gde su izvršitelji uložili minimum rada - objašnjava Deretićeva.

Ona kaže da će novi zakon sprečiti izvršitelje da zbog nekoliko stotina evra duga prodaju čitave kuće i izbacuju ljude na ulicu.

Šta će se promeniti u novom zakonu

1. Nagrade za izvršitelje, troškovi i tarife biće značajno umanjeni
2. Izvršitelji će svakodnevno morati da podnose izveštaje o svom radu Ministarstvu pravde
3. Neće moći da prodaju imovinu dužnika budzašto, već samo na strogo kontrolisanim licitacijama, preko interneta
4. Adrese dužnika imaće u centralnom registru, neće više moći da se pravdaju da ne mogu da pronađu dužnike i tako putem zatezne kamate uvećavaju njihov dug
5. Moći će da primanja dužnika opterete samo do 50 odsto, a ne do dve trećine, kao što je bio slučaj
6. Strogo će se kontrolisati eventualni sukobi interesa izvršitelja
7. Stvari trećih lica, dužnikovih ukućana, neće moći da se plene pre nego što se trećem licu ostavi mogućnost da uloži prigovor i dokaže da je imovina njegova

- Povreda načela srazmere spada u red teških disciplinskih prekršaja, za koje je propisano razrešenje izvršitelja. Ako se to bilo kom dužniku dogodi, neka se odmah javi Ministarstvu pravde, jer radimo nadzor 12 sati dnevno. Kod manjih iznosa, od na primer nekoliko stotina evra, javni izvršitelj je dužan da posreduje između poverioca i dužnika ne bi li se sve rešilo bez prodaje nekretnine. Može da odloži izvršenje ili da napravi sporazum da se dug vraća na rate, jer zaista nema poente da neko ostane bez krova nad glavom zbog minornog duga. I, ako nekim slučajem mora da dođe do prodaje nepokretnosti, ovaj zakon predviđa da cena ne sme da bude niža od 70 odsto vrednosti prilikom prve prodaje ili 50 odsto prilikom druge - kaže Deretićeva.

Novi zakon sniziće i tarife i nagrade za izvršitelje, koje više neće moći da budu veće od osnovnog duga.

- Tarifa je napravljena tako da se u odnosu na iznos određuju predujam i nagrada za izvršitelja. Ti troškovi nisu toliko veliki da bi se dug duplirao, osim u nekim ekstremnim slučajevima. Paralelno sa izmenom zakona menjamo i tarifu, i za ove dve godine se iskristalisalo koliko je opravdano nešto naplatiti, a koliko nije. Primera radi, kod naplate duga preko računa, izvršitelj nema nekog velikog posla osim dva klika preko NBS-a - kaže Deretićeva i dodaje da će izvršiteljima ubuduće biti onemogućeno da uvećavaju dug kamatama pravdajući se da ne mogu da pronađu dužnika:

- To se više neće događati. Izradili smo pravosudni informacioni sistem u kome izvršitelj na klik dobija informaciju o adresi dužnika. I nema više roka od šest meseci do godinu dana, koliko su mogli da traže adresu dužnika, nego sve podatke mogu da saznaju iz svoje kancelarije. Tako sprečavamo zloupotrebe sa slanjima presuda i rešenja, a uz to nemamo ni trošak ni protok vremena.

Zaštita rođaka

Pomoćnica ministarke pravde kaže da je gotovo i sa nepravednom naplatom potraživanja od imovine rođaka dužnika, pa čak i stanodavca.

- Niko od članova porodice, rodbine ili trećih lica ne sme da odgovara za dugove dužnika. Ne sme ničiji novac ili nepokretnost da se dira zbog tuđeg duga, već samo ono što je u vlasništvu dužnika. Jedini problem koji može da nastane jeste kada su u pitanju pokretne stvari trećih lica koji žive na istoj adresi sa dužnikom, jer izvršitelj popiše sve stvari misleći da su dužnikove. Međutim, tada treće lice može odmah da napiše prigovor i dostavi dokaz da su stvari njegove - kaže Jelena Deretić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Filip

21.11.2018 07:34

Dobro ste se setili da promenite ovaj suludi i besmisleni zakon !! Ta vasa izmena bi trebalo da vazi retroaktivno - od dana pocetka rada privatnih izvrsitelja kako bi se obestetili svi oni kojima je imovina oduzeta zbog kriminalno napisanog starog zakona. A svi ljudi koji su osteceni radom izvrsitelja treba da se udruze i podnesu tuzbi Sudu EU.