RUGLO STAROG GRADA: Investitor dobio dozvolu za pet, PA SAZIDAO DEVET SPRATOVA

Autor: telegraf.rs

Vesti

31.08.2018

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok gradske vlasti najavljuju borbu protiv bespravne gradnje, u prestonici svakog dana nikne poneki novi (nelegalni) sprat. Zgrade sve više i više, kao da jure visinu oblakodera, iako imaju dozvolu za zidanje do petog sprata. Najnoviji primer je na opštini Stari grad, s naglaskom na onom delu "STARI".

RepublikaFoto: printscreen/Google Earth
Zidalo se bez dozvole: Objekat u Venizelisovoj ulici

Tamo, u Venizelosovoj ulici na broju 54, niče novi hotel sa pet spratova i potkrovljem. Bar je tako pisalo na tabli, koja je suptilno skinuta baš kad se investitor - građevinska kompanija Prezident d.o.o. iz Novog Sada - zaigrao u zidanju, pa stigao do devetog sprata.

Investitor se nije zaustavio

Naime, kada je 12. novembra 2015. godine Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda, izdao dozvolu za gradnju ovog hotela, nije se šalio kada je u toj dozvoli napisao "dozvoljena gradnja tri podzemna sprata, prizemlja i pet spratova iznad". Investitor verovatno misli da je Sekretarijat u međuvremenu zaboravio kako glasi dozvola, pa se nije zaustavio na dozvoljenoj gradnji.

Osim što zidanje traje dve godine, Dorćolcima koji žive u blizini, ili uz samu zgradu, najviše smeta što zgrada odudara od ostalih. Jer, kao što smo već naglasili, u pitanju je STARI grad. Onaj deo prestonice u kojoj se na nekoliko mesta i dalje čuva kaldrma, a višespratnice poput ove odudaraju kao Guliver među Liliputancima.

Najgore je prošao prvi komšija ovog hotela. Zgrada mu se naslonila direktno uz kuću, i od doma napravila, prosto rečeno - svinjac.

Od buke i prašine poslednje dve godine ne može da živi, a najgore je što sa zgrade direktno na prizemnu kuću pada sve i svašta, pa ga nije iznenadilo kada se na nekoliko koraka od bašte u kojoj je sedeo sručio betonski blok težak 200 kilograma. Nakon toga strahuje svaki put kada izađe iz kuće.

Oluke je morao da menja sam, krov na kući je propao zbog svega što se svakodnevno obrušava na njega, a čak mu je i veliki komad gvožđa pao na ulazna vrata i razbio ih.

Sreća u nesreći, ako se to tako uopšte može nazvati, je što investitor bar nije zagazio u njihov deo zemljišta. Verovatno zato što je to nemoguće jer, da je prišao milimetar bliže, bio bi u dnevnom boravku nesreænog čoveka.

Kazna od godinu dana zatvora

Zbog ove bespravne gradnje, koja se baš otrgla kontroli, građevinski inspektor opštine Stari grad morao je da izađe na teren. Doduše, tek kad je ozidan osmi sprat.

- Imajući u vidu da je izlaskom na lice mesta konstatovano da je prilikom izgradnje objekta odstupljeno u pogledu spratnosti koja je navedena na gradilišnoj tabli, o istom je obavešten Sekretarijat za inspekcijske poslove Gradske uprave Grada Beograda, radi preuzimanja mera iz svojih nadležnosti - piše u rešenju od 10. januara ove godine.

Svakome ko se ogluši o ovo rešenje, preti kazna od godinu dana zatvora ili milion i po dinara.

Sudeći po tome da su radnici upravo zavrsili sa zidanjem devetog sprata, očigledno je da nikakva krivična prijava nije podneta protiv njih, niti planiraju da poštuju rešenje Građevinske inspekcije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading