SREDINOM AVGUSTA POČEĆE RADOVI NA TRGU REPUBLIKE

Autor: novosti.rs

Vesti

30.07.2018

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika, Goran Vesić najavio je nekoliko velikih rekonstrukcija u prestonici gostujući u jutarnjem programu TV Pink. Prema planovima, majstori i građevinske mašine će "osvojiti" Trg republike već sredinom avgusta, a posao će trajati 420 dana.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Goran Vesić

- To će biti najtemeljnija rekonstrukcija Trga republike koji je napravljen sedamdesetih godina 19. veka. Kada je počela obnova Knez Mihailove i Obilićevog venca osamdesetih godina prošlog veka taj deo trga je samo zatvoren za saobraćaj. Menjaju se instalacije, trg će biti popločan granitnim pločama, saobraćaj će biti usporen i ulice će biti u nivou sa trgom, biće postavljene klupe, i potpuno drugačije uređen deo ispred Narodnog muzeja. On će postati pravi centralni gradski trg, kakav Beograd i treba da ima - istakao je Vesić i dodao da će kada bude završena zgrada opere i baleta biti formiran pravi centralni gradski trg.

Prema njegovim rečima, kada bude završen Trg republike počeće rekonstrukcija Vasine ulice do Studentskog trga. Ona će postati ulica kulture i biće zatvorena za saobraćaj. Počeće i rekonstrukcija Studentskog trga i istovremeno izgradnja podzemne garaže.

- Za vreme većeg dela rekonstrukcije Trga republike, saobraćaj će funkcionisati nesmetano, samo u poslednjoj fazi će on biti izmešten. Vozači neće osetiti rekonstrukciju, ali ubuduće kada se bude zatvorila Vasina ulica i kada postane pešačka zona biće moguće samo skretanje u Francusku ulicu. Trolejbusi će Francuskom ići u Dunavsku ulicu gde će biti nova okretnica - objasnio je Vesić.

Govoreći o radovima u Karađorđevoj, Vesić je rekao da će rekonstrukcija početi u septembru ali da je pre toga moralo da bude urađeno mnogo toga.

- Morali smo da ukinemo kamionski saobraćaj kroz grad, železniči saobraćaj je već prestao tuda da funkcioniše i do kraja godine će biti uklonjene šine i to već rasterećuje ulicu. Kada to budemo završili, kada se i šine uklone, moći ćemo da pristupimo rekonstrukciji Karađorđeve.

Vesić je objasnio kako će radovi biti izvođeni.

- Karađorđeva će biti rađena u dve faze. Prva faza koja počinje u septembru je od Brankovog mosta do Beogradske tvrđave i to plaća grad Beograd. Istovremeno ćemo raditi Karađorđevu i Savski kej od Brankovog mosta do Beogradske tvrđave. Drugi deo rekonstrukcije od Brankovog mosta ali sa druge strane, biće urađen o trošku investitora "Beograda na vodi", kao i fasade u tom delu ulice. Biće rekonstruisan i hotel "Bristol", istovremeno u novembru, najkasnije u decembru će početi rekonstrukcija Savskog trga. Nakon rekonstrukcije saobraćaj će ići po obodima i trebalo bi da taj posao bude završen do sredine sledeće godine. To će biti novi centralni gradski trg na kome će biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji - precizirao je Vesić.

Veletržnica

Nakon usvajanja zakona o nacionalnoj veletržnici ona će postati vlasništvo Vlade Srbije i Grada.

- Beograd je u protekle tri godine završio prvu fazu Veletržnice, završena je upravna zgrada, kao i moderna hala sa hladnjačama, prostorom za izlaganje robe i prostorom za kamione. Uticaćemo na cene poljoprivrednih proizvoda, omogućićemo da one budu niže, jer će i vlasnici trgovinskih radnji tu moći da se snabdevaju po povoljnijim cenama - objasnio je Vesić.

Bageri uskoro i u Takovskoj

Radovi u Svetogorskoj biće završeni do 10. avgusta. Potom sledi sređivanje Takovske od Jaše Prodanovića do 27. marta. Plan je da posao počne 10. avgusta i bude gotov do 1. septembra.

Ulica kneginje Zorke se radi i biće završena takođe do 1. septembra, Bulevar oslobođenja biće završen istog datuma, a Balkanska do 15. oktobra. Radi se deo od Beogradske tvrđave do Brankovog mosta i nakon svih radova će od tvrđave do Ade Ciganlije biti potpuno uređen kej.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Kaja

30.07.2018 11:43

Veliki stranka i veliki ljudi rade velike projekte za našu zemlju.

Anja

30.07.2018 11:47

Znacajno je videti konstantna ulaganja i nema sumnje da to nece izgledati prelepo.

Zoran

30.07.2018 12:44

Mislim da gradska vlast u Beogradu zasluzuje svaku pohvalu, Ruzveltova komplet sredjena, Slavija takodje kao i mnoge druge ulice, a sada i Trg Republike.

Tina

30.07.2018 13:46

Biće to jedan od najlepših trgova u Evropi.