SAZNAJEMO BIVŠEM POMOĆNIKU MINISTRA PRAVDE PRETI TRI GODINE ZATVORA!

Autor:

Vesti

11.04.2024

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv Čedomira Backovića se pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu vodi postupak zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teško delo protiv bezbednosti, potvrđeno za Republiku u tom tužilaštvu

SAZNAJEMO BIVŠEM POMOĆNIKU MINISTRA PRAVDE PRETI TRI GODINE ZATVORA!

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@N1infoTV


Čedomiru Backoviću, bivšem pomoćniku ministra pravde i advokatu, preti kazna zatvora do tri godine pošto je izazvao saobraćajnu nezgodu 5. februara, u kojoj je oštećeni teško povređen. Protiv Backovića se, kako je potvrđeno za Republiku i Srpski telegraf, pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu vodi postupak zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

To mu, inače, ne bi bilo prvi put, pošto je već osuđivan zbog učešća u kafanskoj tuči.

- Uvidom u elektronsku bazu podataka utvrđeno je da se pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu vodi postupak preduzimanja dokaznih radnji protiv Č. B. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo Teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz odredbe člana 297. stav 3. u vezi člana 289. stav 3. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika - naveli su za Republiku i Srpski telegraf u ovom tužilaštvu. 

Uvidom u Krivični zakonik, a prema sudijskoj praksi u sličnim slučajevima,  bivšem pomoćniku ministra pravde i advokatu, preti kazna zatvora do tri godine (pogledajte okvir). 

Backović, koji je i neposredno posle nezgode izbegavao da o tome govori, ni sad nije bio rečitiji.

- Nemam komentar. Hvala - kazao je i prekinuo vezu pošto je saslušao naša pitanja.

On je, podsetimo, i pre dva meseca, kad je izazvao tu saobraćajnu nezgodu kratko odgovorio:

- Nisam javna ličnost i neću vam ništa reći, osim da sam bio trezan, da sam duvao, vadili mi krv i sve je bilo nula. Ni ja, ni druga strana nismo povređeni.

Inače, Backović se "proslavio" i 2012. kad se našao na meti Koalicije za pristup pravdi, koja je kritikovala Ministarstvo pravde jer ga je "kao kompromitovanu osobu" imenovalo na čelo radne grupe za izradu nacionalne strategije pravosuđa. Ova koalicija nevladinih organizacija saopštila je tad da je "sa zaprepašćenjem" primila vest da je za koordinatora te radne grupe imenovan pomoćnik ministra pravde pošto ga je Advokatska komora Vojvodine (AKV) 2005. označila kao "nedostojnog" za obavljanje advokatske profesije. 

Zašto? Tada je AKV obrazložila da Backović "nije dostojan" da bude upisan u Imenik advokata jer je krivično osuđivan pošto je 2003. učestvovao u kafanskoj tuči, kada je jednog čoveka udario pivskom flašom u glavu, a taj čovek je njemu odgrizao deo uha. Zato je Backović, kako je podsetila Koalicija za pristup pravdi, 2004. pravnosnažno osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine.

Takođe, nevladine organizacije podsetile su i da je AKV Backoviću odbila zahtev za upis u Imenik advokata i zato što je na lokalnim izborima u rodnom Somboru 2004. bio kandidat za gradonačelnika ispred Grupe građana "25.000 evra". On je tada dao javno obećanje da će se odreći celokupnih neto plata predsednika opštine u iznosu od oko 25.000 evra, u korist jednog od birača koji će na javnom žrebanju biti izvučen po svom JMBG.

 

ŠTA KAŽE KRIVIČNI ZAKONIK 

Teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja
Član 297
(3) Ako je usled dela iz čl. 289. stav 3, 290. stav 3, 291. stav 2. i 295. stav 3. ovog zakonika nastupila teška telesna povreda nekog lica ili imovinska šteta velikih razmera,
učinilac će se kazniti zatvorom do četiri godine.

Ugrožavanje javnog saobraćaja
Član 289
(3) Ako je delo iz st. 1. i 2. ovog člana učinjeno iz nehata, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(1) Učesnik u saobraćaju na putevima koji se ne pridržava saobraćajnih propisa i time tako ugrozi javni saobraćaj da dovede u opasnost život ili telo ljudi ili imovinu većeg obima, pa usled toga kod drugog nastupi laka telesna povreda ili prouzrokuje imovinsku štetu koja prelazi iznos od dvesta hiljada dinara, kazniće se zatvorom do tri godine.


 

I sin krivično odgovarao zbog nasilništva

I Filip Backović, sin ekspomoćniku ministra pravde i advokata Čedomira Backovića, imao je problema sa zakonom.

- Uvidom u elektronsku bazu podataka utvrđeno je da se pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu protiv F.B. tokom 2021. vodio postupak zbog postojanja osnova sumnje da je isti izvršio krivično delo Građenje bez građevinske dozvole iz odredbe člana 219a Krivičnog zakonika, te da je nakon preduzimanja dokaznih radnji protiv F.B. podnet optužni predlog Trećem osnovnom sudu u Beogradu. Ovaj postupak pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu okončan je donošenjem rešenja o obustavi postupka s obzirom da je predmetni objekat ozakonjen rešenjem Uprave gradske opštine Surčin - navodi se u odgovoru Trećeg osnovnog tužilaštva i dodaje:


- Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je tokom 2013. preduzimalo i dokazne radnje protiv F.B. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo Nasilničko ponašanje iz odredbe člana 344. KZ, te je ovaj postupak okončan pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu prihvatanjem sporazuma o priznanju krivičnog dela koji je Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo sa F.B. i osudom istog na osam meseci zatvora koju je okrivljeni izdržavao u prostorijama u kojima je stanovao.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading