Cmolić: Rezultati akcije "Vertikala" pokazuju da su građani Srbije bezbedni

Autor:

Vesti

03.03.2024

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Ninoslav Cmolić izjavio je da je za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala neophodna snažna međunarodna saradnja, kao i da rezultati rada policije na akciji "Vertikala" pokazuju da su građani naše zemlje bezbedni.

Cmolić: Rezultati akcije "Vertikala" pokazuju da su građani Srbije bezbedni

Foto: printscreen/youtube.com

Ninoslav Cmolić

U međunarodnoj akciji Vertikala uhapšeni su pripadnici kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa Radojem Zvicerom, Darkom Šarićem i Veljkom Belivukom, koji se sumnjiče za više krivičnih dela uključujući i ubistva.

Cmolić je u intervjuu za današnju "Politiku" rekao da je razbijanje takve kriminalne grupe zahtevalo višegodišnje danonoćno angažovanje i kontinuirane aktivnosti.

- Svi smo bili na granici izdržljivosti, ali kada uspemo da uhapsimo i procesuiramo ovakvu organizovanu kriminalnu grupa, koja ima razvijenu mrežu kontakata i jataka širom sveta i veliku količinu novca koja im omogućava lakše skrivanje i bolju podršku, onda znamo da su naši građani bezbedni - kazao je Cmolić.

Kako je naveo, srpska policija ima izuzetno dobru saradnju sa španskom i grčkom policijom, sa policijom Republike Srpske, kao i sa Evropolom i Evrodžastom.

- Preko zajedničkih kontakt tačaka na dnevnom nivou razmenjujemo informacije i sva obaveštenja koja su važna za bezbednost kako naše zemlje, tako i regiona i cele Evrope. Naša zemlja je pokazala da je snažan i pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog kriminala - istakao je Cmolić.

Na pitanje koliko su komunikacije putem aplikacije "Skaj" bile značajne u toku akcije "Vertikala", Cmolić je rekao da jedan deo dokaza jesu poruke sa te aplikacije, ali da su ostali dokazi, koji su prikupljeni sa grčkom i španskom policijiom, materijalni.

Kada je u pitanju ocena bezbednosti u našoj zemlji, Cmolić je naglasio da je, statistički gledano, 2023. godina bila najbezbednija u proteklih dvadesetak godina.

- U odnosu na 2001. godinu broj krivičnih dela je smanjen za 43 odsto u 2023. godini. Kada su u pitanju ubistva, prošle godine evidentirano je 77 krivičnih dela, dok je 2000. godine taj broj iznosio 212. U poslednjih pet godina broj krivičnih dela je u stalnom padu - rekao je Cmolić za Politiku.

U poslednjih 10 godina beleži se stalni pad stope kriminala, naveo je.

- Prošle godine registrovano je 70.085 krivičnih dela, a 2013. bilo ih je 113.780. Ukupan broj krivičnih dela opšteg kriminala u 2023. u odnosu na 2001. smanjen je za više od 42 odsto. Iz oblasti opšteg kriminala u 2023. evidentirana su 63.925 dela, 4.558 manje nego 2022. godine - kazao je Cmolić.

Sve su to rezultati vrednog i posvećenog rada pripadnika UKP-a i MUP-a, zaključio je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading