ZA DAN PRODALI 147 STANOVA SAMO U JEDNOJ ZGRADI! Posle pada u 2023., ponovo raste potražnja na tržištu NEKRETNINA U BEOGRADU

Autor:

Vesti

01.03.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dalje se najviše traže stanovi u prestižnom Beogradu na vodi, koji je 23. februara oborio rekord

ZA DAN PRODALI 147 STANOVA SAMO U JEDNOJ ZGRADI! Posle pada u 2023., ponovo raste potražnja na tržištu NEKRETNINA U BEOGRADU

Foto: YouTube/Printscreen

Interesovanje za kupovinu stanova u Beogradu je ponovo skočilo početkom 2024. Pošto je u 2023. zabeležen pad na tržištu prodaje stanova, prva dva meseca ove godine pokazuju da ima više interesovanja za kupovinu stanova u prestonici nego u prvom kvartalu prošle godine.


Najveće interesovanje, pokazuje poslednje istraživanje, jeste za Beograd na vodi, koji je u petak 23. februara na prodajnom danu za svoju novu zgradu rezervisao čak 147 stanova u jednom danu!


NEZAHVALNA POREĐENJA


Inače, prema objavljenim podacima, ukupan obim prodatih stanova u Beogradu za celu 2023. premašio je iznos od dve milijarde evra. Iako i sama ova suma zvuči impozantno, podaci pokazuju da je prodaja, kad se posmatra samo četvrti kvartal 2023. u odnosu na isti 2022. i 2021, opala.


- U poslednjem kvartalu 2023. potrošeno je 493 miliona evra na stanove, što je pad od oko čak 40 odsto u poređenju s istim periodom 2022, kad je taj iznos bio 815 miliona evra - navodi se.


Međutim, kako je četvrti kvartal 2022. bio rekordan zbog dolaska stranih državljana, dodaje se, ispravnije je poređenje s poslednjim kvartalom 2021.


- Četvrti kvartal 2022. bio je period rekordne prodaje stanova u Beogradu koji je bio u direktnoj korelaciji s dolaskom stranih državljana iz Rusije i Ukrajine, odnosno uvećanjem rente. Visok skok u cenama izdavanja stanova je jednostavno povukao i veliki broj kupaca stanova - navodi se.


KEŠ DOMINIRA


Odnos keš-kupaca u poređenju s kreditnim kupcima identičan je kao u trećem kvartalu 2023, kada je odnos bio 78:22.


- Kamatne stope su i dalje visoke, ali tržište pokazuje da se, na neki način, adaptira novoj situaciji, tako da ukupan iznos kredita i dalje raste. U toku prošle godine, kad su kamatne stope već porasle, ukupan iznos kredita za stanove porastao je oko šest odsto. Ovo su brojke za celu Srbiju, ne samo za Beograd, ali glavni grad i prednjači u broju stambenih kredita, koji se uzimaju za kupovinu stanova. Ukupan iznos kašnjenja po osnovu svih kredita, ne samo stambenih, jeste oko 2,4 odsto - ističe se u ovom istraživanju.


Mali procenat u odnosu na ukupan broj


Takođe, ukupan broj korisnika stambenih kredita u celoj Srbiji, ne samo u Beogradu, jeste 152.696, što deluje kao impozantna suma, ali, po svemu sudeći, predstavlja mali procenat svih stanova s obzirom na to da samo u Beogradu ima preko 700.000, dok je, prema popisu iz 2022, evidentirano oko 870.000 stanova u Beogradskom regionu.


Predugovori nisu ušli u evidenciju


Napominje se i vezano za zvanične rezultate koje objavljuje Republički geodetski zavod (RGZ) da oni ne evidentiraju transakcije koju su zasnovane na predugovorima, već isključivo koriste ugovore o kuporodaji za svoje izveštaje.


- Na tržištu postoji jedan manji procenat investitora, uglavnom za veće projekte, koji iz predostrožnosti koriste predugovore, i te transakcije nisu evidentirane u realnom vremenu, već isključivo na useljenju, kad se potpisuje kupoprodajni ugovor. Na ovaj način se ne stiče kompletna slika o broju transakcija u određenom kvartalu niti o postignutoj ceni u tom vremenskom periodu. Tako da cifre iz prethodnog kvartala sadrže neke brojke iz ranijeg perioda, dok neki potpisani predugovori iz četvrtog kvartala 2023. nisu deo ovog izveštaja - navodi se.


Skuplje je kad je regularno


Udeo delimično regulisanog tržišta (nekompletna dokumentacija) na primarnom tržištu (kupovina od investitora) u prethodnom kvartalu u Beogradu je u padu u poređenju s četvrtim kvartalom 2022, ali je dalje značajno visok, sa 214 miliona evra prometa. Ova brojka uključuje ne samo stanove, već sve nepokretnosti u Beogradu. Visoke cene u delimično regulisanom tržištu verovatno deluju razočaravajuće za kupce stanova, dok deluje ohrabrujuće za investitore, koji prodaju novogradnju s urednom dokumentacijom, dodaje se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading