POTROŠAČKA PATROLA: Ikea kao da "mrzi" Srbe! (VIDEO)

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

06.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova epizoda emisije "Potrošačka patrola" je na našem Jutjub kanalu Republika NEWS!

POTROŠAČKA PATROLA: Ikea kao da "mrzi" Srbe! (VIDEO)

Foto: Republika News

Otkako je "Ikea" otvorila svoja vrata u Srbiji građani ne prestaju da se  pitaju zašto su pojedini komadi nameštaja skuplji u našoj zemlji nego u  najrazvijenijim državama Evrope.

Da je "Ikea" u Srbiji skuplja od ostatka Evrope, može se videti po  cenama polica, kreveta, bele tehnike, stolova i stolica. Ukoliko vam se  dopao jedan običan stočić i živite u Srbiji, platićete ga 5.990 dinara, a ukoliko živite u Nemačkoj, ovaj isti stočić možete nabaviti za 34,99  evra, što je oko 4.000 dinara.

Foto: Republika News

Potrošačka patrola

Nije svakako neobično da se cene pojedinih proizvoda istog proizvođača  razlikuju u različitim državama, ali da nešto bude duplo skuplje, nije  normalno.

Primer za to je stolica koja se prodaje kod nas u "Ikei" za 25.999  dinara (221 evro), dok u Nemačkoj košta 99 evra, to jest nešto više od  11.500 dinara, a apsolutni pobednik je komoda za televizor koja u  Nemačkoj košta 896 evra, a ista takva kod nas je 121.000 dinara. Bilo bi zanimljivo čuti kako nadležni iz "Ikee" objašnjavaju ovoliku  razliku u ceni jednog istog proizvoda u Nemačkoj i u Srbiji.

Direktor  "Ikee" je u startu naglasio da će cene u Srbiji biti prilagođene  kupovnoj moći stanovništva i da će biti čak niže nego u regionu. Pa šta  se to desilo? Kada uporedimo životni standard Srbije i Nemačke, onda je razlika u ceni  još uočljivija i, naravno, postavlja se logičko pitanje zašto je "Ikein"  stočić skuplji u našoj zemlji nego u jednoj od najrazvijenijih država  Evrope, a da ne govorimo o stolici i komodi. I ne samo da "Ikea" u Srbiji dere kupce cenama već je više puta morala u našoj zemlji da povlači i proizvode jer su se pokazali kao veoma opasni.

Nedavno je, na primer, morala da povuče s tržišta USB punjač pošto je dokazano da može da izazove strujni udar i opekotine. "Ikea" povukla 29 miliona komoda malm zbog više smrtnih slučajeva kod  dece. "Ikea" povukla metalisk espreso lončić zbog opasnosti od  eksplozije. "Ikea" povukla portiklu zbog rizika od gušenja beba. Švedski trgovinski lanac nameštaja i pokućstva malo-malo, pa povuče neki  svoj proizvod kao nebezbedan. Od kada su došli u Srbiju 2017. sa tržišta  su povukli desetak proizvoda (odnosi se na vrstu, ne na količinu), a  opasnosti idu od pada i posekotina do gušenja i eksplozije.

Kako tvrde u saopštenju na sajtu, oni razvijaju svoje proizvode  koristeći rigorozan program procene rizika i testiranja da bi se uverili  da proizvodi ispunjavaju sve standarde. Postavlja se pitanje šta bi bilo  da im sistem nije toliko rigorozan.

Nova epizoda emisije "Potrošačka patrola" je u videu na početku teksta! 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading