NOVI PROJEKAT U VLAJKOVIĆEVOJ: Podzemna garaža sa 284 parking mesta i arheološkim parkom!

Autor:

Vesti

02.02.2024

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je najavljeno, krov ove garaže biće ozelenjen, slediće model koji je već primenjen kod Starog dvora.

NOVI PROJEKAT U VLAJKOVIĆEVOJ: Podzemna garaža sa 284 parking mesta i arheološkim parkom!

Foto: youtube.com/rintscreen

U sklopu kompleksa oko Narodne skupštine Srbije, Nova podzemna garaža u Vlajkovićevoj ulici postaće ne samo funkcionalni prostor za parking, već i primer ekološki osvešćenog urbanog planiranja.

Kako je najavljeno, krov ove garaže biće ozelenjen, slediće model koji je već primenjen kod Starog dvora. Ovo ekološko rešenje ima za cilj da unapredi estetiku prostora, ali i da doprinese očuvanju životne sredine.

Jedna od najznačajnijih novina koju donosi izgradnja podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici jeste planiranje arheološkog parka. Ova inovacija će omogućiti Beograđanima i posetiocima grada da uživaju u otkrićima poput novčića iz različitih perioda, delova nakita od zlata i poludragog kamenja, retkih staklenih igala, kao i keramičkih posuda iz antičkog Singidunuma.

Podsećanja radi, grad Beograd je potpisao ugovor sa Arheološkim institutom SANU kako bi se očuvalo sve što arheolozi otkriju na ovim lokacijama.

Predsednik GO Stari grad Radoslav Marjanović ističe značaj projekta izgradnje podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici, naglašavajući da će broj novih parking mesta biti jednak ukupnom sadašnjem broju parking mesta u nekoliko okolnih ulica. 

- Predviđeno je da će ulaz u podzemnu garažu biti u Vlajkovićevoj, a izlaz u Kosovskoj ulici, sa po dve saobraćajne trake. Deo koncesije za ovu garažu dodeljen je na 40 godina kineskoj kompaniji - rekao je Marjanović.

Ovo rešenje ima za cilj da olakša saobraćajne probleme u ovom delu grada, pružajući istovremeno funkcionalni prostor za rešavanje pitanja parkiranja.

- S obzirom da će ova podzemna garaža biti izgrađena na prostoru arheološkog nalazišta „Antički Singidunum”, Grad Beograd je potpisao ugovor sa Arheološkim institutom SANU, kako bi se nakon opsežnih istraživanja zaštitilo sve što arheolozi otkriju na lokacijama budućih podzemnih garaža - ukazao je Marjanović.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković ističe da podzemne garaže, poput one u Vlajkovićevoj ulici, imaju veliki potencijal za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa i izlaganje javnosti. Ona ističe da se projektna rešenja izgradnje podzemnih garaža mogu koristiti kao modeli za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa u svetskim metropolama poput Rima ili Atine.

- Možemo da izdvojimo novčiće iz različitih perioda, delove nakita od zlata ili sa poludragim kamenjem, retke staklene igle, porcelane i keramičke posude iz pojedinih slojeva, 16 grobnica, od kojih su dve u vidu zidanih svodnih grobnica od opeke, dve sa ukopanom konstrukcijom od opeka, četiri sarkofaga, do dobro očuvanog ostatka rimskog vijadukta iz antičkog perioda dugog 70 metara - navela je Medaković.

Jedan od tehničkih izazova koji se javlja prilikom izgradnje podzemnih garaža na lokacijama sa arheološkim nalazištima jeste izmeštanje i zaštita pronađenih artefakata. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda osnovao je stručnu komisiju koja će vrednovati i prezentovati otkrivene nepokretne nalaze, a tim stručnjaka već je započeo zaštitna arheološka iskopavanja, uz prateću dokumentaciju, kako bi se sačuvalo arheološko nasleđe ovog područja.

- Trenutno se radi na izmeštanju rimskog vodovoda, što je zahtevan posao. Delovi će se rezati sa specijalnim alatima, a svaki segment kanala od po jednog dužnog metra pakovaće se u namenske sanduke, da ne dođe do mehaničkih oštećenja. Nakon izgradnje garaže akvadukt će se vratiti na ovu lokaciju i biće izložen zainteresovanoj javnosti, od stručne, do građana i turista - navela je Medaković.

Kao deo koncesije za ovu podzemnu garažu, deo projekta dodeljen je na 40 godina kineskoj kompaniji. Ovo partnerstvo predstavlja primer saradnje i ulaganja stranih kompanija u infrastrukturne projekte u Srbiji, što može imati pozitivan uticaj na razvoj gradskih prostora i unapređenje urbanog planiranja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading