OBOREN PEŠAK U UGRINOVCIMA! Hitna pomoć mogla da konstatuje samo smrt!

Autor:

Vesti

02.02.2024

06:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hitna pomoć intervenisala je i zbog požara koji je izbio jutros oko 5.00 sati u Malom Mokrom Lugu

OBOREN PEŠAK U UGRINOVCIMA! Hitna pomoć mogla da konstatuje samo smrt!

Foto: Shutterstock

Hitna pomoć na terenu

Pešak star 35 godina poginuo je kada je oboren noćas oko 23.56 sati na ulazu u Ugrinovce, u Partizanskoj ulici kod broja 42, a Hitna pomoć je kada je stigla na lice mesta samo mogla da konstatuje smrt, rečeno je Tanjugu u Hitnoj pomoći

Osim ove, u Beogradu su se noćas dogodile još dve saobraćajne nesreće u kojima su dve osobe lakše povređene i one su prevezene u Urgentni centar.

Hitna pomoć intervenisala je i zbog požara koji je izbio jutros oko 5.00 sati u Malom Mokrom Lugu, u Ulici Slobodana Lale Berberskog broj 77, a na sreću nije bilo povređenih. 

Hitna pomoć noćas je intervenisala ukupno 129 puta, od toga je bilo 18 intervencija na javnim mestima.

Za pomoć su se najviše javljali hronični bolesnici sa visokim pritiskom i osobe koje su se žalile na gušenje, navode u Hitnoj pomoći.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?

U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading