NOVI SUKOB ZALUŽNJEG I ZELENSKOG? Predsednik Ukrajine progovorio o mobilizaciji, glavni komandant poslao SASVIM DRUGAČIJU poruku

Autor:

Vesti

26.12.2023

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na konferenciji za novinare 19. decembra, Zelenski je saopštio da mu se obratio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine sa zahtevom da mobiliše dodatnih 450-500 hiljada ljudi

NOVI SUKOB ZALUŽNJEG I ZELENSKOG? Predsednik Ukrajine progovorio o mobilizaciji, glavni komandant poslao SASVIM DRUGAČIJU poruku

Foto: Tanjug/AP

Glavnokomandujći Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni demantovao je informacije koje je na konferenciji za novinare prošle nedelje izneo ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski da je vojna komanda zatražila mobilizaciju pola miliona ljudi, ali je potvrdio da je određena cifra potrebnog osoblja za sledeću godinu formirana.

- Vojna komanda nije postavljala nikakve zahteve u smislu bilo kakvih brojeva ili slično. Vojna komanda nastavlja da obavlja funkcije zaštite države i u skladu sa tim formira svoje zahteve. Zahteve za municijom i ljudskim resursima - rekao je Zalužnji, prenosi Strana.ua.

Prema njegovim rečima, to se radi kontinuirano, i ne postavljamo nikakav poseban format, zahteve Kabinetu ministara ili Vrhovnoj radi, već samo u okviru funkcionalnosti za koje smo zaduženi.

Istovremeno, Zalužni je priznao da vojska ima brojke za neophodna pojačanja za Oružane snage Ukrajine.

- Ova cifra uzima u obzir pokrivanje trenutne nestašice koja je nastala, formiranje novih vojnih jedinica i predviđanje naših gubitaka koje bismo mogli da pretrpimo u narednoj godini. Ne mogu da saopštim ovu cifru i koja se cifra odnosi na ovaj ili onaj deo, to je vojna tajna - istakao je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine.

Zalužnji je rekao i da podneti predlog zakona o pooštravanju mobilizacije nije inicijativa Generalštaba, napominjući da su Generalštab i Oružane snage Ukrajine samo saopštile Ministarstvu odbrane svoje potrebe za narednu godinu u oružju, municiji i regrutima, a sve ostalo formiraju organi koji za to imaju ovlašćenja.

Na konferenciji za novinare 19. decembra, Zelenski je saopštio da mu se obratio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine sa zahtevom da mobiliše dodatnih 450-500 hiljada ljudi.

Mobilizacija u ovom obliku, prema Zelenskom, koštaće Ukrajinu 13,4 milijarde dolara.

Kasnije je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (NSDC) Ukrajine Aleksej Danilov rekao da će za mobilizaciju tolikog broja ljudi biti potrebno najmanje godinu dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading