VLADA DONELA HITNU ODLUKU! Ovo će biti nov bezbednosni protokol za škole i vrtiće - evo kako će se postupati u slučaju dojave o bombama!

Autor: T.V.

Vesti

11.12.2023

15:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi protokol ce imati definisane korake nadležnih i u slučaju da je pretnja upućena direktno školi ili MUP-u.

VLADA DONELA HITNU ODLUKU! Ovo će biti nov bezbednosni protokol za škole i vrtiće - evo kako će se postupati u slučaju dojave o bombama!

Foto: Nebojša Mandić, Shutterstock

MUP i Ministarstvo prosvete proširiće dosadašnji protokol o postupanju u vrtićima i školama u slučaju dojava o postavljenim eksplozivnim napravama. Protokol će tokom sutrašnjeg dana biti i definitivno usaglašen po različitim stavkama.

Poslednjih nedelja dojave o bombama u školama upućene su gotovo svim školama. Učestalost i rasprostranjenost pretnji na značajan broj objekata zahtevala je angažman ogromnog broja policajaca, ali i čest gubitak nastave, piše Blic.

Objekti će posle nastave biti pregledani

Prema dogovoru koji treba da bude i konačno definisan, nadležne policijske uprave treba da pregledaju objekte uveče posle kraja nastave ili rano ujutro pre početka radnog dana.

Prema saznanjima "Blica" potom zajedno sa domarom sledi zaključavanje objekta. U novu bezbednosnu strategiju biće uključena i komunalna policija.

Kada je reč o vrtićima roditelji će dovoditi decu do ulaznih vrata u objekat.

Kako saznajemo novi protokol ce imati definisane korake nadležnih i u slučaju da je pretnja upućena direktno školi ili MUP-u.

I vremenske prilike će uticati na protokol

Razmatra se nekoliko mogućnosti na koje utiče i kakve su vremenske prilike kako deca ne bi bila napolju. Tako recimo, ukoliko dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi bude prijavljena MUP-u, svi ostaju u svojim prostorijama dok ne dođu policijski službenici koji će izvršiti pregled.

Prema dosadašnjim saznanjima otkriveno je nekoliko lokacija sa kojih su upućivane pretnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading