VATROGASAC ŽIV IZGOREO U CENTRU BEOGRADA: Požar na Savskom Trgu koji će se pamtiti! Majka vikala: "Deca su mi u VATRI"

Autor: Kaldrma

Vesti

04.12.2023

22:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hladnog decembarskog dana 1984. godine, na uglu tadašnjeg Trga bratstva i jedinstva i ulice Mihajla Bogićevića, Beograd je bio poprište strašnog požara.

VATROGASAC ŽIV IZGOREO U CENTRU BEOGRADA: Požar na Savskom Trgu koji će se pamtiti! Majka vikala: "Deca su mi u VATRI"

Foto: ST/Vladimir Lukić

 Vatrogasci su se borili sa vatrenom stihijom dva sata, a tridesetogodišnji vatrogasac Svetislav Stojanović izgubio je život pokušavajući da spase decu iz zapaljene zgrade.


Herojski čin Svetislava Stojanovića



Iako već spašena, jedna žena je vikala da su njena deca ostala u vatri, što je navelo Stojanovića da bez razmišljanja uleti u zgradu.

Nažalost, njegova hrabrost je bila fatalna jer je izgoreo pokušavajući da spasi već spašenu decu.


Reakcija vatrogasaca i stanara



Vatrogasci su brzo reagovali na poziv za požar, ali je čudno što se na druga kola čekalo desetak minuta. Požar je zahvatio susedne zgrade, a vatrogasci su formirali obruč oko upaljenih kuća.

Srećom, većina stanara je uspela da izbegne strašnu sudbinu, a pojedinci su pokazali izuzetnu hrabrost i prisebnost u ovoj teškoj situaciji.



Spomen na hrabrog vatrogasca



Požar je uništio magacine, samoposluge, prostorije Saveza invalida rada i stanove 20 porodica. Nažalost, najveću cenu platio je hrabri vatrogasac Svetislav Stojanović. U njegovu čast, Grad Beograd je ustanovio nagradu „Svetislav Stojanović” za hrabrost, podvig i postignuće u vatrogasnoj službi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading