ALARMANTNO STANJE! Na hiljade obolelih od velikog kašlja u Hrvatskoj, najviše u poslednjih 40 godina!

Autor:

Vesti

01.12.2023

07:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska se u poslednje vreme suočava sa ponovnim širenjem velikog kašlja, a najviše zaraženih zabeleženo je u gradovima Zagrebu i Splitu.

ALARMANTNO STANJE! Na hiljade obolelih od velikog kašlja u Hrvatskoj, najviše u poslednjih 40 godina!

Foto: shutterstock

Iako su mnogi verovali da je ova bolest iskorenjena, epidemiolozi ističu da je pad vakcinacije jedan od ključnih razloga za ponovno pojavljivanje bolesti. Specijalista epidemiologije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić rekao je da je svakim danom sve više zaraženih, a juče je broj zaraženih iznosio čak 1230 osoba.

On ističe da je ovo najveći broj obolelih u poslednjih 40 godina i da je zabrinjavajuće što veliki broj obolelih povećava rizik od infekcije novorođenčadi i odojčadi koja još nisu vakcinisana.

Faze bolesti i rizici za decu

Tatjana Petričević Vidović, načelnik Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravlje Dr. Andrija Štampar, istakao je da bolest velikog kašlja ima tri stadijuma.

Prvu fazu karakterišu opšti simptomi kao što su groznica i šmrkanje, dok drugu fazu karakteriše iscrpljujući kašalj praćen zviždanjem i povraćanjem. Treća faza, faza oporavka, može trajati nedeljama ili čak mesecima.

Posebno je istaknuto da je najviše obolelih uzrasta od 10 do 14 godina, a da je ova bolest posebno opasna za nevakcinisanu decu.

Infektolog Ivo Ivić ističe da su razlozi za epidemiju delimično povezani sa merama za suzbijanje korona virusa, gde se populacija mladih i dece nije susrela sa ovom bolešću zbog nošenja maski i izolacije.

Takođe, loša procena ili nedostatak vakcinacije doprineli su povećanju osetljivosti stanovništva na ovu bolest. Ivana Portolan Pajić, načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, ističe da se trenutno ne planira promena zakonske regulative, ali da je nevakcinisanje dece u kategoriji kršenja njihovih prava, piše Index.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading