DECA U OVOJ ŠKOLI U OKOLINI BEOGRADA "CVILE OD UMORA": Dete u prvom razredu provodi školi 10 sati

Autor: Telegraf

Vesti

18.11.2023

20:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Problemi sa organizacijom nastave u osnovnim školama

DECA U OVOJ ŠKOLI U OKOLINI BEOGRADA "CVILE OD UMORA": Dete u prvom razredu provodi školi 10 sati

Foto: RTS/printscreen

 Problem sa dve smene



U velikom broju osnovnih škola u Beogradu i okolini, nastava za učenike od 1. do 4. razreda odvija se u prepodnevnim satima. Međutim, postoje i škole koje zbog nedostatka prostora i kapaciteta moraju organizovati nastavu i u popodnevnim satima za mlađe učenike. Jedna od takvih škola nalazi se u Sopotu.

Roditelji ovom odlukom nisu zadovoljni. Jedna majka za Telegraf.rs kaže da njena ćerka "cvili od umora" nakon celokupnog dana provedenog u školi. Dete je u školi od 8 sati ujutru, pa sve do 17 časova, te zbog toga nema vremena ni za jednu drugu aktivnost.

Boravak kao dodatni problem



Veliki problem predstavlja i dnevni boravak. Roditelji dovode decu čak pola sata ranije kako bi stigli na posao, te deca sede sama u praznoj učionici jer drugu opciju nemaju. Iako u dnevnom boravku postoji vreme rezervisano za izradu domaćih zadataka, to nije dovoljno jer uvek ostane poneki zadatak koji mora da se odradi kod kuće, kada dete dođe već premoreno i dekoncentrisano.


Hrana i prevoz



Još jedan od problema je i doručak. Iako je dete u školi od ranih jutarnjih sati, doručak nemaju u školi, deca moraju da jedu kod kuće ili ponesu hranu. Takođe, za neke porodice je problem i prevoz do škole.


Stav škola



Iz nekih škola navode da bi bilo najbolje da su svi učenici u jednoj smeni, tzv, jednosmenski rad, međutim retko koja škola ima prostorne mogućnosti za tako nešto. Sa druge strane, postoje škole u kojima je rad organizovan samo u prepodnevnoj smeni, poput OŠ "Nadežda Petrović" i "Jovan Cvijić".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading