SKEJTBORD KOJI MOŽE I DA UBIJE: Povučen još jedan OPASAN PROIZVOD za decu iz Srbije

Autor:

Vesti

14.11.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je saopšteno, troty skejt urban nije bezbedan za korišćenje jer postoji rizik od povreda

SKEJTBORD KOJI MOŽE I DA UBIJE: Povučen još jedan OPASAN PROIZVOD za decu iz Srbije

Foto: Ap photo

Još jedan proizvod je povučen s našeg tržišta, a ovoga puta reč je o skejtbordu, pod nazivom skejtbord troty skejt urban.


Kako stoji u upozorenju na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine trgovine (NEPRO), postoji rizik od povreda.
Na povučenom proizvodu primećeno je da daska skejtborda nema dovoljnu izdržljivost, odnosno proizvod ne ispunjava sigurnosne zahteve standarda SRPS EN 13613:2011 - sportska oprema s točkićima - skejtbordovi - zahtevi za bezbednost i metode ispitivanja.
Inače, skejtbord troty namenjen je deci iznad 36 meseci starosti i nosivosti do 60 kg. Prodavani su bili u roze, plavoj i zelenoj boji, kao i šarenoj kombinaciji.
Republika

Foto: Ap photo

 

 

Naložena je, kako je zvanično saopšteno, mera povlačenja proizvoda s tržišta, odnosno opoziv proizvoda od potrošača.


Prethodno, s tržišta BiH povučeno je i uništeno šest modela skejtborda u količini od 559 komada jer su predstavljali ozbiljan rizik za potrošače, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.


Agencija i tržišne inspekcije Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta sprovele su od maja do oktobra zajednički nadzor skejtborda, da bi se utvrdilo da li ispunjavaju propisane bezbednosne zahteve. Izvršena su laboratorijska ispitivanja sedam uzoraka skejtbordova, administrativna provera označavanja i informacija koje propisuje proizvođač, kao i vizuelna provera određenih bezbednosnih svojstava, prenela je Srna.
Laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je da šest od sedam ispitanih modela skejtborda ili 86 odsto nije ispunjavalo bezbednosne zahteve propisane u standardu BAS EN 13613:2012.

Foto: Ap photo

 

 


- Na osnovu rezultata nadzora nad tržištem, može se zaključiti da je stanje na tržištu BiH, u pogledu bezbednosti skejtborda, nezadovoljavajuće - ističu iz Agencije.

 

U Bosni i Hercegovini na testovima iz ovog ili onog razloga palo 90% skejtova

Prodavani su bili u roze, plavoj i zelenoj boji, kao i šarenoj kombinaciji.

Primećeno je da daska skejtborda nema dovoljnu izdržljivost

 

36 MESECI BIO MINIMALAN UZRAST ZA KORIŠĆENJE OVOG SKEJTBORDA
60 KILOGRAMA MAKSIMALNA TEŽINA ONOG KO VOZI OVAJ SKEJTBORD

Svaka čast za inspekcije

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, povlačenje spornih skejtborda, na sreću, realizovano je blagovremeno, pa nije prijavljena nijedna povreda usled njihovog korišćenja. Čini se da je to pravi način kako treba delovati pre nego što se dogodi neki incident i stoga sve čestitke za ministarstvo koje vodi Tomislav Momirović i nadležne inspekcije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading