KUĆA U STAROM GRADU PRODATA ZA 2 MILIONA EVRA! Stan na Savskom vencu još SKUPLJI, hoće li se cene smiriti?

Autor:

Vesti

10.11.2023

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U trećem kvartalu 2023. godine, tržište nepokretnosti u Republici Srbiji beleži stabilizaciju i smirivanje nakon dvogodišnjeg, izrazito dinamičnog rasta koji je usledio posle izbijanja pandemije korona virusa.

KUĆA U STAROM GRADU PRODATA ZA 2 MILIONA EVRA! Stan na Savskom vencu još SKUPLJI, hoće li se cene smiriti?

Foto: pixabay.com

Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da je ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina iznosila 1,5 milijardi evra, što je za 43 odsto više u odnosu na treći kvartal 2019. godine.

Udeo delimično regulisanog tržišta, odnosno prometa nekretnina koje nisu upisane u katastar nepokretnosti, i dalje raste u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosi 32 odsto od ukupnog prometa u trećem kvartalu. To ukazuje na to da i dalje postoji veliki broj nekretnina koje nisu registrovane u katastru, što može predstavljati problem u budućnosti.

U istom periodu, udeo kupovine nekretnina iz kredita je smanjen za 3 procentna poena u odnosu na prošlu godinu, što može biti posledica slabljenja inflatornih pritisaka u Srbiji i u EU.

Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti i dalje zauzimaju stanovi, sa učešćem od 52 odsto od ukupno prometovane vrednosti. Za stanove je izdvojeno 777,9 miliona evra, dok su za kuće izdvojena 131,2 miliona evra, za građevinsko zemljište 107 miliona evra, za poslovne prostore 73,3 miliona evra i za poljoprivredno zemljište 52,6 miliona evra.

U Beogradu, najvećem gradu u Srbiji, u trećem kvartalu 2023. godine za nepokretnosti je izdvojeno ukupno 715,5 miliona evra, od čega je za stanove izdvojeno 456 miliona evra. Grad Beograd je zabeležio i najveći broj kupoprodajnih ugovora, ukupno 6.316.

U izveštaju Republičkog geodetskog zavoda se navodi i da je u trećem kvartalu 2023. godine najveća suma novca zabeležena u kancelariji Javnog beležnika Srbislava Cvejića, koja iznosi 63,7 miliona evra. Najveći broj kupoprodajnih ugovora je zaključen u kancelariji Javnog beležnika Milke Sredojević, dok je na delimično regulisanom tržištu kancelarija Javnog beležnika Srbislava Cvejića imala najveći broj dostavljenih ugovora.

U ovom periodu, cena stanova je nastavila da raste, ali u umerenijem ritmu u odnosu na prošlu godinu. RGZ Indeks cena stanova za treći kvartal iznosi 157,03, što je rast od 1,11 odsto u odnosu na drugi kvartal. Godišnja stopa rasta cena je i dalje visoka, i iznosi 8,20 odsto na nivou cele Republike Srbije. Najveće cene za stanove su postignute u Beogradu, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 9.475 evra, dok je najveća suma izdvojena za stan na Savskom vencu, ukupne površine 346 m2, koja iznosi 2.219.888 evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading