STAREŠINE ĆE VRŠITI POSEBNU KONTROLU: Sutra počinje nastava u "Ribnikaru", biće 6 policajaca u svakoj smeni

Autor:

Vesti

21.05.2023

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Stevandić je podsetio da su pripadnici MUP-a efikasno uhapsili osumnjičene za dve zločina

STAREŠINE ĆE VRŠITI POSEBNU KONTROLU: Sutra počinje nastava u "Ribnikaru", biće 6 policajaca u svakoj smeni

Foto: Republika.rs, Tanjug

Vračar

Posle dve masovne pucnjave koje su se desile u Srbiji, Danilo Stevandić, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, izjavio je da se država nalazi uvek na mestu na kome treba da bude – uz svoje građane.

 

Stevandić je podsetio da su pripadnici MUP-a efikasno uhapsili osumnjičene za dve zločina, nakon čega su pojačali vidljivo prisustvo policije na svim javnim prostorima.

- Od početka godine zabeležen je trend smanjenja krivičnih dela i prekršaja protiv javnog reda i mira začetiri odsto u odnosu na isti period prošle godine. Trenutno nemamo većih bezbednosnih izazova. Stanje bezbednosti je stabilno- rekao je Stevandić.

Prema njegovim rečima, deca u školama u Srbiji su sigurna i bezbedna.

- Povećali smo broj policijskih službenika koji su angažovani zbog unapređenja bezbednosti učenika i škola. Na obezbeđenju 1.832 državne i privatne škole i njihovih 4.180 objekata, svakodnevno je angažovano 3.500 policijski službenika - naveo je Stevandić.

O bezbednosti u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Istakao je da će u OŠ "Vladislav Ribnikar", gde sutra počinje nastava, biti u dve smene pojačno prisustvo policajaca na oba ulaza.

- Ukupno šest policijska službenika biće u smeni. Osim njih, biće angažovane starešine koje će kontrolisati i obilaziti školu i policijske službenike. Njihov zadatak je da sa direktorima škola usaglase bezbednosne prioritete i pažnju usmere na rano otkrivanje mogućih rizika i pretnji - naveo je Stevandić.

Desetine hiljada lažnih dojava o bombama

Govoreći o lažnim dojavama o postavljenim bombama, Stevandić rekao da su od 17. do 20. maja u 337 škola i 16 drugih objekata bile prijave o postavljenim eksplozivnim naprava, ali je kontradivazioni pregledima utvrđeno da su lažne.

- U toku je operativni rad na otkrivanju tih dela. Pozivi upućeni sa inostranih telefonskih brojeva, odnosno imejl servera koji korisnicima omogućava anonimnost i enkripciju podataka. Uspostavili smo međunarodnu operativnu saradnju sa partnerima u inostranstvu. U toku je razmena podataka i dalji rad na otkrivanju učinilaca - naveo je Stevandić.

Prema njegovim rečimo, bilo je više desetina hiljada imejlova u proteklih godinu dana, odnosno lažnih dojava o postavljenim bombama.

- Uspeli smo da otkrijemo četiri izvršioca, za tri su podnete krivične prijave, a za jednim raspisana potraga. U još četiri slučaja smo utvrili da su deca do 14 godina - rekao je Stevandić.

Koliko je oružja predato

 

Stevandić je rekao da je od 8. do sinoć u 9 časova predato 32.427 komada oružja i minsko eksplozivnih sredstava, od toga 26.094 komada oružja i 6.333 minsko eksplozivnih sredstava, kao i 1.349.719 municije različitog kalibra.

- To govori o ličnoj odgovornosti građana. Želim da apelujem na građane da to učine svakog dana u najbližnoj policijskoj stanici. Mogu i policajci da dođu na kućnu adresu i preuzmu oružje - naveo je Stevandić za "RTS".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading