GRČKA MENJA KURS?! Dokos: Nismo priznali Kosovo, niti ćemo!

Autor:

Vesti

29.04.2023

06:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grča je prošle nedelje bila uzdržana tokom glasanja o prijemu Kosova u Savet Evrope.

GRČKA MENJA KURS?! Dokos: Nismo priznali Kosovo, niti ćemo!

Foto: Ilustracija: Republika.rs, Pixabay

Grčka ne namerava da prizna nezavisnost Kosova, iako je prošle nedelje bila uzdržana tokom glasanja o prijemu u Savet Evrope, izjavio je u petak savetnik grčkog premijera za nacionalnu bezbednost Tanos Dokos.

Savet Evrope, organizacija koja promoviše ljudska prava, dao je u ponedeljak Kosovu zeleno svetlo za pridruživanje jer su 33 njegove države članice bile za, sedam protiv i pet uzdržanih. Mnogi su bili iznenađeni što je Grčka, jedna od pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, bila uzdržana.

- Smatrali smo da je to dobro za primenu vladavine prava i za smirivanje tenzija između dve strane - rekao je Dokos na ekonomskom forumu u grčkom gradu Delfima.

Kosovo je 2008. jednostrano proglasilo nezavisnost od Srbije.

- Još uvek nismo priznali Kosovo, niti ćemo to učiniti. Trudimo se da budemo što konstruktivniji - rekao je Dokos.

Savet Evrope usvojio je odluku o prijemu Kosova nedelju dana pre nove runde pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu. Sastanak zakazan za 2. maj posebno je važan jer će se na njemu predstaviti nacrt statusa opština na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, što je već mesecima prepreka u normalizaciji odnosa.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u ponedeljak agenciji Tanjug da je razočaran stavom Grčke. To je preneto vladi premijera Kirijakosa Micotakisa, za koju se očekuju parlamentarni izbori 21. maja.

- Nadam se da će naši srpski prijatelji zapamtiti da smo ih godinama podržavali u tome-  rekao je Dokos.

- Grčka podržava proširenje Evropske unije na jugoistočne zemlje kandidate - Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Severnu Makedoniju - i nije se protivila odluci da stanovnici Kosova sa pasošima mogu putovati u Evropsku uniju bez viza.

Imamo težak ambijent na sve strane, pa nam je važno da završimo proces proširenja ili bar da zadržimo duh Solunskog sastanka od pre 20 godina“, rekao je Dokos. Grčka godinama ima zategnute odnose sa susednom Turskom zbog graničnog spora i podeljenog Kipra, što je razlog njenog nepozivanja na Kosovo.

Pod grčkim predsedavanjem EU 2003. godine održan je sastanak između EU i zemalja Zapadnog Balkana, gde je prvi put pomenuto u deklaraciji da je budućnost ovih zemalja u EU. Od tada je samo Hrvatska postala članica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Angel

29.04.2023 07:47

Grčka je uvek bratska zemlja bila Srbiji. Ni po koju cenu neće priznati Kosovo.