IZ RUMUNIJE STIGLE MOŠTI SVETA TRI JERARHA U BEOGRAD! Verujući narod se okupio u svetinji, zasijala crkvena kandila (FOTO, VIDEO)

Autor:

Vesti

11.02.2023

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon liturgije koja je počela u 12 časova u ovom hramu, čitao se Akatist, a sveštenstvo je govorilo o istorijatu prenosa moštiju.

Danas su prvi put donete iz Rumunije, u hram Svetog velikomučenika Trifuna u Malom Mokrom Lugu.

Nakon liturgije koja je počela u 12 časova u ovom hramu, čitao se Akatist, a sveštenstvo je govorilo o istorijatu prenosa moštiju, koje su završile u Rumuniji i koje su odatle prvi put posle 150 godina donete u Srbiju na radost vernika koji su se u velikom broju okupili da se poklone moštima ovih svetaca i da ih celivaju.

Mošti Sveta Tri Jerarha, smeštene u srebrnom kivotu, darivala je Laura Močonji Čarnojević hramu Uspenija Presvete Bogorodice u selu Fenj, u rumunskom delu Banata, koje se i danas tamo čuvaju kao velika Svetinja. 

Selo Fenj se prvi put kao naselje pominje se još krajem 13. veka, a kao mesto naseljeno Srbima prvi put se spominje 1660. godine kada su srpski monasi popisali Srbe priložnike za Pećku patrijaršiju.

Prilikom popisa pravoslavnog klira 1797. godine registrovana su dva pravoslavna sveštenika: o. Nikolaje Savić (rukop. 1759) i o. Vasilije Popović (1782) koji su se služili srpskim i rumunskim jezikom. Kada su se prodavali erarijalni posedi 1781. godine selo je kupila plemićka porodica Popović-Močonji. 

Supruga plemića Andreja Močonjija (rumunskog akademika), Laura Čarnojević (1839-1892) bila je kći našeg poznatog plemića Petra Čarnojevića "od Mačve", a praunuka Joakima Čarnojevića brata Patrijarha Arsenija Čarnojevića.

Prva pravoslavna crkva u Fenju podignuta je 1750. godine i posvećena je prazniku Uspenija Presvete Bogorodice. Zbog trošnosti 1878. godine bila je zatvorena, nalazila se u blizini sadašnje srpske crkve, podignute 1887. godine, okružena starim grobljem. Novu srpsku bogomolju po projektu arhitekte Konstantina Jovanovića, (koji je projektovao i Narodnu Banku Srbije i zdanje Narodne Skupštine), napravila je i poklonila Srbima fenjskim Srpkinja Laura plemenita Močonji, rođena plemenita Čarnojević.

Decembra 1893. godine crkvena opština Fenjska se javno zahvalila Petru Čarnojeviću na velikom poklonu tamošnjoj crkvi - bio je to veliki polijelej sa 18 svećnjaka. Zapisano je ovim povodom u crkvenoj opštini Fenjskoj: „Ovim darom g. Čarnojević ovekovečio je ime svoje i pokazao se dostojan potomak svojih predaka jer što god srpska pravoslavna crkva ima od utvari crkvenih - sve su to dragoceni pokloni porodice Čarnojeviće i Karađorđevićeve i dok god bude i poslednjeg dana pravoslavne Srbinove duše u Fenju, uvek će se sa blagodarnošću spominjati i veličati imena velikih zaštitnika - dobrotvora srpske pravoslavne crkve u Fenju“. Mislilo se na Kneza Aleksandra Karađorđevića, čijoj kući je kum bio Petar Čarnojević. Knez Aleksa je dao da se zapiše da veliko zvono prilaže fenjskoj crkvi u znak večnog spomena i ljubavi za pravoslavlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Ivana

11.02.2023 13:50

Slava i milost Bogu i Sveti Tri Jerarha nek pomazu na svi i daju puno zdravlje,sreca,mir u dusi I srca,napredak I blagoslov.Amin