Virtuelna šetnja kroz Hram

Autor: Republika

Vesti

27.10.2022

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U okviru projekta "Duša Srbije" svi ljubitelji freskoslikarstva moći će od sada da uživaju u lepotama unutrašnjosti Hrama Svetog Save i to onlajn.

Virtuelna šetnja kroz Hram

Foto: NIS

Reč je o interaktivnoj digitalnoj ekskurziji koja nudi više od 100 slika visoke rezolucije i do najsitnijih detalja donosi do posetioca lepotu mozaika Hrama.

Platforma, koja je rezultat saradnje kreativne laboratorije "Gigarama" i kompanije "Gasprom njeft" nudi i mogućnost uveličavanja, a audio vodič kroz ekskurziju dostupan je na srpskom, engleskom i ruskom jeziku.

Na sajtu https://svetogsave.com/, odabirom opcije "PREGLED 360" otvara se ekran koji omogućava "obilazak" mozaika iz bilo koje tačke sveta i praktično iz udobnosti doma, a ujedno to je i prilika da se posetioci informišu i edukuju o velikanima srpske istorija koji svojim biografijama ispisuju unutrašnje zidove Hrama.

Izrada mozaika za Hram Svetog Save počela je 2014. godine, pri čemu je kompanija "Gasprom njeft" uložila više od 10 miliona evra u mozaičku dekoraciju glavne kupole, oltarskog prostora i centralnog dela hrama.

Republika

Foto: NIS

 

Mozaik je izrađen u moskovskim radionicama Ruske akademije umetnosti, a zatim su veliki fragmenti mozaičkih sižea dopremljeni u Beograd. Na  njegovoj izradi radilo je više od 70 ruskih i srpskih majstora dok je ukupna težina celog mozaika premašila  300 tona. Radovi su završeni krajem 2021. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading