SRBIJA NEĆE PRIZNATI REZULTATE REFERENDUMA U UKRAJINI: Selaković objasnio zašto je doneta krucijalna odluka!

Autor:

Vesti

25.09.2022

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković objasnio je potpisivanje sporazuma sa Rusijom, ali i otkrio da li će Srbija priznati rezultate referenduma na istoku Ukrajine.

SRBIJA NEĆE PRIZNATI REZULTATE REFERENDUMA U UKRAJINI: Selaković objasnio zašto je doneta krucijalna odluka!

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković prokomentarisao je i objasnio situaciju oko potpisanih sporazuma sa Ruskom Federacijom. 

- Reč je o tehničkoj stvari. To je nešto što se potpisuje od 1996. godine. Teme tog sporazuma su konsultacije o bilateralnim odnosima, multirateralnim aktivnostima. Nema bezbednosne politike kao teme- objasnio je ministar. 

Zapadna javnost ne gleda blagonaklono na potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije koji bi trebalo da važi naredne dve godine. Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola Fon Kramon ocenila je potisivanje sporazuma kao "ozbiljan skandal", tumačeći to kao "signal za zamrzavanje pristupa pregovorima sa EU". 

Vlada je svakako u prilici i da odbije takav plan, ali ne vidim nešto sporno u tom planu do traženja razloga da se Srbija disciplinuje. Mi se konsultujemo sa svim država pogotovo onim koji su nepriznavači nezavisnosti Kosova - dodao je Selaković.

O referendumima na istoku Ukrajine

Selaković je u nastavku dodao kako Srbija neće priznati rezultate referenduma u samoproglašenim narodnim republikama u Donbasu. 

- Srbija u skladu sa poveljom UN i u skladu sa normama međunardonog javnog prava, ne može da prihvati rezultate referenduma u Ukrajini. To bi sa druge strane bilo potpuno suprotno i našoj politici očuvanja suvereniteta i teritorijalna intergriteta Srbije - naveo je ministar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stanko

26.09.2022 17:24

I sad mene interesuje da li ce Srbija biti isto tako odlucna u nepriznavanju referenduma ako kojim slucajem "Zajednica Srpskih Opstina" zakljuci da je jedino moguce resenje problema referendum o pripajanju Srbiji.