KLJUČNE PORUKE LAVROVA ZA NAJVAŽNIJOM GOVORNICOM SVETA: Nuklearno oružje? Sve jasno piše u ruskoj doktrini!

Autor:

Svet

25.09.2022

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prilikom obraćanja na Generalnoj skupštini UN prokomentarisao je goruće teme, a njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba podelio je svoje mišljenje na Tviteru.

KLJUČNE PORUKE LAVROVA ZA NAJVAŽNIJOM GOVORNICOM SVETA: Nuklearno oružje? Sve jasno piše u ruskoj doktrini!

Foto: Tanjug/AP

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obratio se sinoć na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, a tim povodom osvrnuo su na goruće teme kao što su referendumi u samoproglašenim narodnim republikama, mogućim pregovorima kao i o upotrebi nuklearnog naoružanja. 

- Ne odbijamo kontakte, a kada se dobiju odgovarajući predlozi, pristajemo. Naši partneri žele da se sastanu tiho da niko ne zna za to, izvolite. Jer uvek je bolje razgovarati nego ne razgovarati. Ali u situaciji u kojoj smo mi, Rusija sada neće preduzeti nikakve prve korake - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle obraćanja na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku, prenele su RIA Novosti.

- Oni će nas kontaktirati pa ćemo videti - kazao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova je naglasio da Rusija ne odbija pregovore sa Ukrajinom, ali da što duže Kijev bude to odbijao, biće teže pregovarati.

On je istakao da su sve situacije kada Rusija može da upotrebi nuklearno oružje jasno precizirane u vojnoj doktrini zemlje.

- Što se tiče Ruske Federacije, predsednik i drugi predstavnici Kremlja su to u više navrata izjavljivali, mi imamo svoju doktrinu nuklearne bezbednosti, to je dokument koji je dostupan javnosti, u njemu je sve zapisano - naveo je Lavrov.

Pitanje referenduma

On je istakao da će Rusija nedvosmisleno poštovati rezultate referenduma koji se održavaju u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR i LNR), kao i u oslobođenim područjima Hersonske i Zaporoške oblasti.

Foto: Telegram

Materijal za sprovođenje referenduma

- Kao što je predsednik Putin rekao, sigurno ćemo poštovati rezultate ovih demokratskih procesa - rekao je ruski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare.

Podsetimo, lokalne vlasti samoproglašenih republika zakazale su održavanje referenduma u periodu od 23. do 27. septembra.

Optužbe na račun SAD i NATO

- Svakom nepristrasnom posmatraču je krajnje jasno da je za Anglosaksonce, koji su u potpunosti potčinili Evropu, Ukrajina samo potrošni materijal u borbi protiv Rusije - istakao je Lavrov.

Foto: Tanjug/AP/Printscreen

Ruski ministar spoljnih poslova

Prema njegovim rečima, NATO je Rusiju proglasio direktnom pretnjom na putu ka totalnoj dominaciji SAD i označio Kinu kao dugoročni strateški izazov.

Lavrov kaže i da SAD pokušavaju da pretvore ceo svet u svoje "dvorište", koristeći nelegitimne jednostrane sankcije protiv onih koji se ne slažu.

Vašington je zadao sebi zadatak da preuzme azijske teritorije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

- Oni se igraju vatrom oko Tajvana. Povrh toga, obećavaju vojnu podršku Tajvanu- istakao je Lavrov.

Lavrov je kazao i da su zapadne države izazvale propadanje sistema UN.

- Jedna od posledica krstaškog rata protiv onih koje je Zapad proglasio za nepoželjne je sve dublje propadanje multilateralnih institucija, koje SAD i njeni saveznici pretvaraju u oruđe za ispunjavanje svojih interesa. Ova linija je nametnuta UN, njenom Savetu za ljudska prava, Unesku i drugim multilateralnim telima- naglasio je Lavrov.

Finansijske i logističke prepreke koje postavljaju SAD i Evropska unija izvozu ruskog žita i đubriva još nisu u potpunosti uklonjene, rekao je on.

- Pohvaljujemo napore generalnog sekretara (UN Antonija Gutereša), koji je omogućio Istanbulski sporazum od 22. jula. Međutim, ovi sporazumi se moraju primeniti. U međuvremenu, većina brodova koji prevoze ukrajinsko žito ne plovi u najsiromašnije zemlje, dok finansijske i logističke prepreke koje su stvorile SAD i EU ruskom izvozu žitarica i đubriva još nisu u potpunosti uklonjene- naveo je Lavrov.

Dmitro Kuleba o ponašanju Rusije

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba prokomentarisao je pominjanje atomskog naoružanja i nedavnih poteza Ruske Federacije.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski ministar spoljnih poslova

 

Izjave koje stižu iz Kremlja o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja su "apsolutno neprihvatljive" i Kijev neće dozvoliti da se ostane na tome, izjavio je jutros ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.Ruski predsednik Vladimir Putin i drugi ruski zvaničnici, uključujući ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, pominju nuklearno oružje kao opciju u ekstremnim slučajevima, navodi se u izveštaju Rojtersa.- Neodgovorne izjave Putina i Lavrova o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja apsolutno su neprihvatljive. Ukrajina neće dozvoliti da se ostane na tome. Pozivamo sve nuklearne sile da sada progovore, jasno stave do znanja Rusiji da takva retorika dovodi svet u opasnost i da se neće tolerisati- napisao je Kuleba na svom Tviteru.

Komentari (0)

Loading