Vreba opasnost Zapadnog Nila! Zaraženi komarci prisutni u čak 15 beogradskih opština, broj obolelih raste!

Autor:

Vesti

01.08.2022

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U petnaest opština u Beogradu, stručnjaci Laboratirije sektora ekologije "Gradske čistoće" konstatovali su prisustvo komarce zaražene virusom Zapadnog Nila.

Vreba opasnost Zapadnog Nila! Zaraženi komarci prisutni u čak 15 beogradskih opština, broj obolelih raste!

Foto: Printskrin/Youtube/Legionar

komarac pije krv

Dve opštine na kojima nije zabeleženo postojanje zaraženih komaraca su Mladenovac i Obrenovac. Kako kažu u Sektoru ekologije, ovo je pik kada se pojavljuju komarci iz roda kuleks, odnosno kućni komarci koji su prenosioci virusa Zapadnog Nila, dok je brojnost komaraca iz roda edes (rečni/šumski komarci) u padu.

Primarno se virusom Zapadnog Nila mogu zaraziti ptice, koje su ujedno i rezervoari ovog virusa, zatim komarci prenose virus sa ptica na ostale životinje, ali i na čoveka hraneći se njihovom krvlju. Konji obolevaju sa težom kliničkom slikom, dok u 80 odsto slučajeva i kod čoveka i kod životinja (mačke, psi i ptice) virus prođe asimptomatski. U 20 odsto slučajeva imamo blažu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, ređe se javlja otok limfnih žlezda ili pojava ospe na koži grudi, leđa ili stomaka. Ovi simptomi prolaze za nekoliko dana, dok samo u jedan odsto slučajeva dolazi do upale mozga (encefalitisa) i (ili) upale moždanih ovojnica (meningitisa) – objašnjavaju u Sektoru za ekologiju.

Foto: S. Stanisavljev

Beograd

Pošto su kućni komarci prenosioci ovog virusa, „Čistoća” uništavanje odraslih jedinki i suzbijanje larvi radi i sa vode i sa zemlje na svim opštinama u gradu. Da bi „borba” protiv ovih krvopija bila efikasnija, ove godine nabavljena su dva čamca i dve amfibije pomoću kojih se lako stiže do nepristupačnih terena na kojima se oni razmnožavaju.

Za larve ovih komaraca karakteristično je da se razvijaju u vodi bogatoj organskom materijom. Razvijaju se i u vodenim staništima koje je napravio čovek, kao što su septičke jame, saksije, kante i burad s vodom, oluci, automobilske gume, fontane, ukrasna jezera i tome slično. Zbog toga su u ovom preduzeću apelovali na građane da redovno sa svojih imanja uklanjaju predmete i posude u kojima se može zadržavati voda, da redovno čiste oluke i prazne septičke jame kako bi se smanjila brojnost komaraca. Među preporukama u zaštiti od ovih krvopija su i te da se obavezno koriste repelenti, da se na prozore i vrata postave mrežice protiv komarca, ali i da se izbegava boravak napolju za vreme najveće aktivnosti ovih insekata od 19 do 24 časa. To je inače i vreme kada ekipe „Čistoće” sprovode akcije suzbijanja komaraca.

Kako mnogi sugrađani primećuju, ove godine komaraca u mnogim opštinama u gradu ima vrlo malo. Izgleda da su tretmani „Čistoće” i „suvo” leto bili odlična kombinacija protiv letećih krvopija. Komarci inače ne podnose visoke temperature i jako UV zračenje.

Zaraza se proširila 

Na teritoriji naše zemlje do 28. jula registrovano je 16 potvrđenih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, govore podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Oboljenja su prijavljena sa teritorija Srednjobanatskog (dva), Južnobanatskog (pet) i Južnobačkog (dva) okruga i teritorije grada Beograda (sedam).

Republika

Foto: pixabay.com/fotomontaža

Zaraza/Ilustracija

„Batutu” su podaci dostavljeni u skladu sa Preporukama za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji u sezoni 2022. godine Instituta za javno zdravlje Srbije i laboratorijskih kriterijuma (prema preporukama Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti).

Institut za javno zdravlje Srbije je 1. juna ove godine prosledio Preporuke za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji na teritoriji Republike Srbije mreži zavoda – instituta, a oni klinikama za infektivne i tropske bolesti, odnosno infektivnim odeljenjima opštih bolnica uz napomenu da se posebna pažnja obrati na neuroinvazivne oblike bolesti. Na taj način, a u saradnji sa Nacionalnom referentnom laboratorijom (NRL) za arboviruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, omogućena je dijagnostika encefalitisa ili meningitisa, prenosi Blic. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading