KO SABOTIRA OPŠTINU VOŽDOVAC?! OTKRIVAMO, SA RAČUNA UKRADENO 150 MILIONA - Ukupno će morati da plate 300 miliona!

Autor:

Vesti

20.05.2022

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milioni skinuti po rešenju o izvršenju zbog proceduralne greške koja, po svemu sudeći, nije slučajna.

KO SABOTIRA OPŠTINU VOŽDOVAC?! OTKRIVAMO, SA RAČUNA UKRADENO 150 MILIONA - Ukupno će morati da plate 300 miliona!

Foto: photomaster

S računa opštine Voždovac pre dva dana skinuto je 150.000.000 dinara na osnovu rešenja o izvršenju, a sve zbog proceduralne greške za koju se utvrđuje ko ju je skrivio i zbog koje je opština juče podnela krivičnu prijavu protiv N. N. lica, saznaje Republika.

Iz opštine Voždovac su potvrdili da je s njihovog računa skinuto 150.000.000 dinara po rešenju izvršitelja Nikole Jovanovića, ali i istakli da nisu pred blokadom.

Krenimo redom.

Firma "Jugoinvest" tužila je opštinu Voždovac (vidi detalje dole), a presuda u korist "Jugoinvesta" doneta je pred Privrednim sudom 8. novembra 2021. Opština Voždovac se žalila na ovu presudu, ali je žalba odbačena kao neblagovremena. I ovde dolazimo do zavrzlame koja će opštinu na kraju koštati gotovo 300.000.000 (280.960.276,46) dinara, od čega je jedan deo skinut pre dva dana.

Naime, Privredni sud, umesto da pravostepenu presudu dostavi pravobranilaštvu, dostavio ju je opštinskoj upravi 5. januara 2022.

Presuda je tako lutala nekoliko dana između službi, pa pravobranilaštvo, kad je konačno došla do njega, nije moglo da ispoštuje zakonski rok za žalbu, koji je bio do 20. januara 2022.

SLANJE ODLUKE

- Sud je odluku poslao opštinskoj upravi, što je u suprotnosti za Zakonom o parničnom postupku, Zakonom o državnom pravobranilaštvu, kao i u suprotnosti s odlukom o Gradskom pravobranilaštvu grada Beograda. Žalba je uložena 21. januara 2022, ali već je bilo kasno, i to za dan. Privredni apelacioni sud stoga je odbacio kao neblagovremenu - kaže izvor našeg portala i dodaje:

- Drugo, problem je i kako osoba iz druge službe gde je stigla presuda nije mogla da je odnese u kancelariju pravobranioca, a u istoj su zgradi. Tih pet dana šetanja presude dovelo je do probijanja zakonskog roka.

Presudu Privrednog suda potvrdio je Privredni apelacioni sud, a odeljenje pravobranilaštva Voždovac 12. maja 2022. podnelo je zahtev za reviziju Vrhovnom kasacionom sudu. Međutim, firma "Jugoinvest" je već predala predmet izvršitelju i 10. maja 2022. javni izvršitelj Nikola Jovanović je doneo rešenje o izvršenju protiv opštine Voždovac, a u korist pomenute firme.

Glavni dug je iznosio 125.991.286,31 dinar, a uz zatezne kamate, troškove parnice, kao i troškova koji idu uz angažovanje izvršitelja, dostigao je sumu od blizu oko 300 miliona dinara. Revizija, prema zakonu, ne odlaže izvršenje.

U krivičnoj prijavi opštine Voždovac navodi se da je "nesavesnim radom nekog od članova službi Gradskog javnog pravobranilaštva ili GO Voždovac ili trećih lica tokom i pre navedenog sudskog postupka direktno je dovelo do donošenja presude Privrednog suda, čime postoji osnovana sumnja u izvršenje krivičnog dela nesavestan rad u službi iz člana 361 KZ jer je navedenom presudom nastupila imovinska šteta na teret grada Beograda, opštine i svih njenih građana".

ULOŽENA ŽALBA

U prijavi se predlaže i da nadležno javno tužilaštvo pokrene istragu u vezi s pomenutim navodima.

Ivan Lalović, gradski pravobranilac grada Beograda, za Srpski telegraf kaže da je uložena žalba na rešenje o izvršenju.

- Uložena je žalba na rešenje o izvršenju, kao i revizija na presudu Vrhovnom kasacionom sudu - poručio je Lalović.

- Kako sporove gradskih opština vodi Gradsko pravobranilaštvo grada Beograda, Tiršova 3, a ne zaposleni u GO Voždovac, bilo bi tendenciozno da u ovom trenutku optužimo bilo koga za proceduralnu grešku. S tim u vezi biće podneta krivična prijava protiv N. N. lica, bilo da je u pitanju gradsko pravobranilaštvo, službenik opštine ili neko treće lice, i to javnom tužilaštvu - poručili su za naš portal i dodali da svakako ne mogu da komentarišu sudsku presudu.

- Molimo vas da, kako niko ne bi bio ugrožen, optužen, osuđen, ili javno osramoćen pre pokretanja istrage javnog tužilaštva, ne donosimo preuranjene zaključke. Krivična prijava biće podneta protiv jednog ili više N. N. lica upravo da bi krivac bio pronađen - istakli su iz opštine. 

Istorijat slučaja koji datira još iz 1976.

  • opština Voždovac je 1976. i 1977. zaključila ugovore o ustupanju zemljišta radi izgradnje poslovnog prostora s firmama "Mašinoprojekt" i "Krivaja"
  • reč je o zemljištu ukupne površine 39.000 metara kvadratnih
  • ugovorom su se sticaoci obavezali da opštini isplate naknade na ime komunalnog opremanja zemljišta i svoju obavezu su u potpunosti izvršili
  • opština nije ispunila svoju obavezu
  • cepanje parcele, formiranje novih i izdavanje urbanističkotehničkih uslova - sticaoci/firme su se, na osnovu ugovora, uknjižili kao korisnici idealnih delova pomenute parcele
  • međutim, zbog kasnije promene urbanističkih akata nisu bili u mogućnosti da izgrade planirane objekte
  • pravni sledbenik bivšeg sticaoca "Jugoinvest" 2012. podneo je tužbu Trgovinskom sudu u Beogradu kojom traži raskid zaključenih ugovora i isplatu revalorizovanih iznosa po osnovu plaćene naknade za opremanje zemljišta
  • delimičnom presudom i međupresudom Privrednog suda usvojen je tužbeni zahtev "Jugoinvesta" protiv opštine o raskidanju ugovora (više njih)
  • predmet spora je bila i visina potraživanja "Jugoinvesta", zašta je doneta pravosnažna presuda 8. novembra 2021.

"Jugoinvest": Sve po zakonu

Republika kontaktirala je juče i s nadležnima u firmi "Jugoinvest". Od njih smo dobili odgovor da je sve rađeno po zakonu i da su oni u više navrata nudili nagodbu, ali da na to nije bilo odaziva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mirjana

26.12.2022 22:29

Najveći kriminalci u GO Voždovac. Predsednica Ivana Tomić Ilić glavni lopov tudje nekretnine, koju krade iz stečajne mase i poklanja nepoznatim licima čiji je zastupnik i glavni mafijaš sudija višeg suda u Beogradu Stojan Petrović. Zato je i podnela krivičnu prijavu, jer će Stojan da donese presudu u njenu korist, jer mu je poklonila objekat, koji je ukrala iz stečajne mase. Mafija gradjevinska koju stvara Ivana Tomić Ilić. Moraćemo puškama da branimo naše nekretnine. UŽAS