Beograd se menja! I TO NA BOLJE!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.01.2018

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi oni koji neko vreme nisu boravili u Beogradu, a moguće je i sami Beograđani, koji odavno nisu prošetali Kalemegdanom, na primer, iznenadili bi se koliko neki krajevi grada izgledaju drugačije.

RepublikaFoto: Tanjug

Tu sliku, "novog" ili bar "novijeg" grada mnogi Beograđani "prevideli" su zbog gužvi u saobraćaju i radova na ulicama, koje su pratile rekonstrukcije na različitim mestima u centru grada, ali je rezultat sada mnogo vidljiviji.

Pored ostalog i i tri obnovljene i uređene bitne saobraćajnice - Trg Slavija, Ruzveltova ulica i Bulevar oslobođenja. 

Slavija, Narodna Banka

Slavija je dobila potpuno novi izgled, postavljena je muzička fontana, uklonjene ćevapdžinice, a neuređena površina između kružnog toka i Narodne banke Srbije, koja je godinama “bola" oči prolaznicima, pretvorena u plato koji vizuelno proširuje ceo prostor.

RepublikaFoto: Promo foto


Tokom prošle godine počeli su radovi na proširenju pešačke zone u centru grada, koji još uvek traju pa ne čudi što se i sada, tokom praznika, tu mogu primetiti majstori kako postavljaju kamene ploče.
 
RepublikaFoto: Promo foto
Obilićev venac

Beograd je postao "bogatiji" za šetalište na Obilićevom vencu, gde je obnovljena garaža, uklonjen saobraćaj, posađeni drvoredi i postavljene klupe.

Da takav plan uređenja centra menja Beograd na bolje kaže Dijana Pejić, koja se iz Hrvatske doselila u srpsku prestonicu u potrazi za boljim životom. 

Širenje pešačke zone je fenomenalno, kaže ona, i dodaje da je dobro što se takve stvari dešavaju, jer to doprinosi većem broju lokacija za druženje i opuštanje. 

- To je posebno značajno, jer turistima iz regiona, a i šire, Beograd ima šta da preporuči, a da to nisu samo tradicionalno Kalemegdan ili Knez Mihailova ulica, kako je to bilo ranije - dodala je Pejić. 

U 2017. godini nastavljeni su radovi na Savskom šetalištu koje mnogi pamte kao ruglo grada, te uređene brojne fasade, što je naročito uočljivo u Karađorđevoj ulici i na Kosančićevom vencu, gde su zgrade osvežene pastelnim bojama. 
 

RepublikaFoto: Promo foto
Rekonstrukcija Skadarlije

Kada je reč o čuvenoj Skadarliji, ljubitelje kafanskog provoda i zvuka tamburice svakako će obradovati vest da je obnovljena skadarlijska česma, te da je počela obnova turske kaldrme, koja je zaštitni znak Skadarlije.


Sećate li se propalih kamenih ploča na platou na Kalemegdanu gde se nalazi spomenik "Pobednik"?

Zamenjene su novim, a svako ko prošeta tim delom grada može primetiti i informativne table, sa kojih na srpskom i engleskom jeziku može pročitati nešto više o objektima i spomenicima, ali i zabavnim mestima za mališane, poput Dino parka, sa replikama dinosaurusa u prirodnoj veličini. 

Kako bi ugođaj posetilaca jednog od omiljenih beogradskih mesta za šetnju bio potpun, prošle godine poseban akcenat je stavljen na obnovu spomenika kulture, među kojima je i Damad Ali pašino turbe - jedne od retkih turskih građevina u prestonici Srbije.


Pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Ivana Filipović Jork ističe da je rekonstruisana i česma Mehmed-paše Sokolovića, autentični objekat iz 16. veka, do kojeg se sada može doći uređenom stazom, što ranije nije bio slučaj.

- Ta dva objekta su veoma značajna zato što su jedni od retkih sačuvanih iz Otomanskog perioda na prostoru grada Beograda. Na Damad Ali-pašinom turbetu je, između ostalog, izvedena rekonstrukcija krovnog pokrivača i ono je sada prekriveno olovnim limom - kaže ona za Tanjug.

Izvedeni su i radovi na dekorativnom osvetljenju, navela je i sa zadovoljstvom konstatovala da su Beogradska tvrđava i park Kalemegdan sada pristupačniji, što potvrđuje veliki broj naših ljudi i stranaca koji se tu svakodnevno mogu videti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dacha

06.01.2018 16:38

Sve je to lepo a sta nam je sa beogradom na vodi ?