PANIKA U BEOGRADU: Nakon smrdibuba i bubamara, pojavile se i ONE, ispuštaju TOKSINE!

Autor:

Vesti

01.04.2022

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojava škorpija u Beogradu uznemirila je građane, a profesor dr Srećko Ćurčić sa Biološkog fakulteta objasnio je za da nema mesta panici i da je to sasvim normalna pojava

PANIKA U BEOGRADU: Nakon smrdibuba i bubamara, pojavile se i ONE, ispuštaju TOKSINE!

Foto: RINA

Hitna pomoć zbrinjava povređene

Beograđane je ovih dana uznemirila pojava škorpija, a kako se može videti na društvenim mrežama građani navode da ih ima čak i u stanovima.

Posle žutih bubamara i crvenih smrdibuba, pojava škorpija poprilično je zabrinula naše sugrađane, a mi smo tim povodom razgovarali sa profesorom Biološkog fakulteta dr Srećkom Ćurčićem koji za Informer.rs objašnjava da je to sasvim normalna pojava.

Prisustvo škorpija u Beogradu, ali i u drugim gradovima u Srbiji je sasvim normalna pojava. Naročito su rasprostranjene u gradskim parkovima, kao i u privatnim dvorištima. Nije retko ni da se nađu u kućama, uglavnom u blizini takvih staništa.Građani uglavnom primete škorpije u proleće, kada krenu topliji dani, a kada je zemljište prilično vlažno. Takvi uslovi im pogoduju i zato su tada prisutne u najvećem broju u odnosu na preostali deo godine - objašnjava profesor Ćurčić.

Republika

Foto: Printscreen/Instagram/mojbeograd_rezerva

 

Prema rečima profesora Ćurčića vrste koje žive na našim prostorima nisu opasne za čoveka, međutim savetuje oprez.

Škorpije su generalno otrovne životinje. Srećom, vrste koje žive u našoj zemlji se ne mogu smatrati naročito toksičnim i stoga nisu opasne za čoveka. Takođe, u odnosu na tropske forme, naše vrste škorpija su mnogo manjih dimenzija, pa je njihova količina otrova manja, što takođe treba imati u vidu. Naše škorpije nisu nimalo otrovnije od pčela i osa. Pri ubodu škorpija, veći problem može da nastupi usled alergijske reakcije, jer su pojedini ljudi preosetljivi na njihov toksin, pa ubod kod takvih osoba može izazvati anafilaktički šok - ističe on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading