AMERIČKI GENERAL TVRDI, RUSKA KOMANDA JE U RASULU! Ovo je razlog zašto je zapela ofanziva u Ukrajini: Mornarica, vazdušne i kopnene snage potpuno NEUSKLAĐENE?!

Autor:

Vesti

28.03.2022

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD nisu bile u stanju da utvrde da li je Rusija imenovala vojnog komandanta odgovornog za vođenje rata u Ukrajini, prema više izvora upoznatih sa ovim slučajem - nešto za šta sadašnji i bivši zvaničnici odbrane kažu da je verovatno ključni faktor koji doprinosi "očiglednoj nespretnosti i dezorganizacija" ruskog juriša.

AMERIČKI GENERAL TVRDI, RUSKA KOMANDA JE U RASULU! Ovo je razlog zašto je zapela ofanziva u Ukrajini: Mornarica, vazdušne i kopnene snage potpuno NEUSKLAĐENE?!

Foto: Tanjug/AP

Bez vrhovnog komandanta na terenu u Ukrajini ili blizu nje, jedinice iz različitih ruskih vojnih okruga koje deluju u različitim delovima Ukrajine izgleda da se takmiče za resurse umesto da koordiniraju svoje napore, tvrde dvojica neimenovanih američkih zvaničnika odbrane, prenosi CNN.

Jedinice koje učestvuju u različitim ruskim ofanzivama širom Ukrajine nisu uspele da se povežu, kažu ovi izvori, i izgleda kao da deluju nezavisno bez opšteg operativnog plana.

Čini se da ruske snage takođe imaju značajne probleme u komunikaciji. Vojnici i komandanti su s vremena na vreme koristili komercijalne mobilne telefone i druge nesigurne kanale da razgovaraju jedni sa drugima, čineći njihovu komunikaciju lakšom za presretanje i pomažući Ukrajini da razvije mete za sopstvene protivudare, piše CNN.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Sve je to dovelo do toga što ovi izvori kažu da je bila nepovezana - i ponekad haotična - operacija koja je iznenadila američke i zapadne zvaničnike.

- Jedan od principa rata je 'jedinstvo komande', odnosno, usmeravati logistiku, angažovati rezervne snage, meriti uspeh (i neuspeh) različitih 'krila' operacije i na osnovu toga prilagođavati akcije - rekao je vojni analitičar CNN-a u penziji general-potpukovnik Mark Hertling, bivši komandant američke vojske u Evropi.

Istorijski gledano, postojali su slučajevi u kojima je Rusija objavila ovakvu vrstu informacija, ali Ministarstvo odbrane nije pominjalo višeg komandanta za operacije u Ukrajini i nije odgovorilo na zahtev CNN-a za komentar na ovu temu.

I dok je moguće da je Rusija tiho odredila najvišeg komandanta da nadgleda invaziju - čak i ako SAD nisu bile u stanju da identifikuju tu osobu - stanje borbenih operacija bi sugerisalo da je "on nesposoban", prema Hertlingu.

Rusku invaziju je takođe obeležio visok broj žrtava među visokim ruskim oficirima. Ukrajinci kažu da su ubili pet ruskih generala tokom prve tri nedelje rata, tvrdnju koju CNN nije nezavisno potvrdio.

Ipak, stradanje bilo kog vojnog generala u borbi je redak događaj, rekao je penzionisani general američke vojske Dejvid Petreus za Džejk Tapera na CNN-u.

Pukovnik Sergej Suharev, komandant elitne ruske vazdušno-desantne jedinice, takođe je poginuo u borbi u Ukrajini, izvestila je u četvrtak ruska regionalna državna TV mreža GTRK Kostroma.

Sama veličina invazije samo je pogoršala stvari. Koordinacija operacija duž fronta koji meri više od 1.600 kilometara zahteva "obimne komunikacione sposobnosti i komandne, kontrolne i obaveštajne resurse koje Rusi jednostavno nemaju", dodao je Hertling.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Ne vidim da je bilo šta što radi mornarica usklađeno sa bilo čime što rade vazdušne snage ili bilo šta što rade kopnene snage - rekao je penzionisani general-potpukovnik Ben Hodžis, još jedan bivši komandant američke vojske u Evropi, koji je upozorio da nema unutrašnje znanje o tome da SAD razumeju rusku komandnu strukturu.

- Rusi su imali ogromnih poteškoća sa komandovanjem i kontrolom tokom ove operacije na svim frontovima - ponovio je američki izvor upoznat sa situacijom na terenu.

"Nešto od ovoga može biti posledica delovanja samih Ukrajinaca."

Na terenu su ruske trupe na terenu često bile odsečene od svojih viših komandanata, rekli su izvori.

- Momci na terenu izlaze i imaju svoj cilj, ali nemaju načina da se vrate radio-vezom ako nešto krene naopako - rekao je drugi izvor upoznat sa obaveštajnim službama, koji je dodao da zapadni zvaničnici veruju da je to deo razloga zašto su neke ruske trupe primećene kako napuštaju sopstvene tenkove i oklopne transportere na terenu i jednostavno odlaze.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Djoka iz potoka

28.03.2022 15:12

Ja zaista ne vidim kako bi re.ar.ira.i amerikanac uspeo da sagleda i saobraćajni problem na raskrsnici, a kamoli ovako kompleksnu vojnu operaciju.