BUBA VEŠTICA OPSEDA STANOVE: Nakon žutih bubamara i crvenih smrdibuba, Beograđani ponovo u ČUDU!

Autor:

Vesti

24.03.2022

22:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle žutih bubamara i crvenih smrdibuba nova neobična vrsta insekata koji građani primećuju u stanovima. Neki se žale i na pravu najezdu!

BUBA VEŠTICA OPSEDA STANOVE: Nakon žutih bubamara i crvenih smrdibuba, Beograđani ponovo u ČUDU!

Foto: printscreen/youtube.com/ Besnik Fetiu

Nakon zapažanja žutih bubama u stanu na Karaburmi zapažene su crne bubamare sa crvenim tačkama! Dakle potpuno suprotno u odnosu na domaće bubamare.

Kako su kazali za "Beograd na Blic" iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, u oba slučaja reč je o takozvanim azijskim bubamarama, budući da ova vrsta ima puno varijeteta, odnosno može da bude različite obojenosti.

Ove bubamare su donesene u Evropu kako bi se u plastenicima borila protiv biljnih vaši. Međutim, neočekivano, adaptirala se na život van plastenika.

Republika

Foto: pixabay.com

Azijska bubamara

Azijska bubamara velikom brzinom potiskuje domaću bubamaru koja, kao i svuda u Evropi, postaje ugrožena. Zbog toga je kod nas zakonom zabranjeno ubijati naše lepe crvene bubamare, a kazna za onog ko to uradi je 15.000 dinara.

Ova druga vrsta, azijska, žuta ili crna, u Srbiju je stigla pre nekoliko godina i do danas se proširila po celoj zemlji. Prvi put se pojavila na Fruškoj gori 2008. godine, piše Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading