ŠTA JE SA SKLONIŠTIMA U BEOGRADU? Zapuštena, zauzeta, pretvorena u magacine i teretane

Autor:

Vesti

05.03.2022

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji ima nešto više od 1.400 skloništa. Najviše ih je u Beogradu. U kakvom su stanju, ko o njima vodi računa i koliko je vremena potrebno da budu funkcionalna?

ŠTA JE SA SKLONIŠTIMA U BEOGRADU? Zapuštena, zauzeta, pretvorena u magacine i teretane

Foto: RTS/printscreen

Kancelarijska vrata na ulazu u sklonište. Stanari jedne zgrade u Zemunu ne znaju ko je unutra, a obraćali su se nadležnima nekoliko puta.

- U skloništu je neko već 12 godina, a obraćajući se nadležnima ništa nismo uradili. Mada je 2020. godine u januaru podneta prijava da se ustanovi da se vidi ko je to, ali ništa sa tim nije bilo. Potrošnja zajedničke struje ide na teret građana - kaže Velimir Gligorić, stanar.

U Mirijevu drugačija situacija. Čelična vrata, sirene, uski prolazi. Jeste sklonište, ali i klub realnog aikida. Imaju ugovor sa JKP "Skloništa" već 15 godina i plaćaju mesečni zakup.

- Mi smo sve to preuredili, stavili smo laminat, napravili smo žensku, mušku svlačioncu, kupatilo smo napravili i sredili, jeste malo ali imamo gde da vežbamo. Treba vlagu da rešimo, a imamo i ventilaciju što je najbintije - rekao je Boban Jovanović, trener realnog aikida u Mirijevu.

Republika

Foto: RTS/printscreen

 

 

Da li se u skloništima na bilo koji način narušava infrastruktura i smanjuje njihova bezbednost trebalo bi da kontrolišu Skloništa. U mirnodopskim uslovima izdaju ih za fitnes centre, ustanove, magacine, arhive, teretane. Upravnici zgrada nemaju pristup skloništima.

- Dovde možemo da idemo, dalje ne možemo, a voleli bismo da imamo bolju saradnju i da znamo šta se dešava jer ne daj bože u slučaju neke opasnosti, mi moramo da sečemo ovo ovde da bi ušli - kaže Nenad Radić, profesionalni upravnik.

Za slučaj opasnosti u nekim situacijama mogu da se koriste i podrumi. O njima se brinu stanari i upravnici.

- Ispred podruma održava stambena zajednica, a unutra tamo gde su vrata održava svaki stanar za sebe i pravilo je da ne sme nikako držati neke zapaljive supstance - kaže upravnik.

Republika

Foto: RTS/printscreen

 

 

U Srbiji postoje 1.442 skloništa, od kojih skoro hiljadu u Beogradu. Nadležni tvrde da sva u roku od 24 sata mogu da budu spremna da prihvate ljude. Švedska je jedna od zemalja sa najviše skloništa - više od 60.000.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vuk

05.03.2022 13:36

Šta je sa gradovima bez skloništa?

Ranko

05.03.2022 14:55

Civilna zaštita? Da li postoji?