OD DANAS MERENJE I KONTROLISANJE NIVOA BUKE U BEOGRADU!

Autor:

Vesti

08.02.2022

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od danas, 8. februara, Komunalna milicija počinje sa merenjem i kontrolisanjem nivoa buke u Beogradu.

OD DANAS MERENJE I KONTROLISANJE NIVOA BUKE U BEOGRADU!

Foto: www.profimedia.rs

Cilj je, kako kažu, da građani imaju miran san.

Rajko Šekularac, rukovodilac sektora unutršnje kontrole Komunalne milicije kaže za Javni servis da će se buka meriti posebnim aparatom i da tokom dana - ona koja dolazi iz ugostiteljskih objekata - ne bi smela da pređe 60 decibela.

Za prekoračenja su predviđene i kazne.

Šekularac je detaljnije objasnio da će se buka meriti akreditovanim i sofisticiranim uređajem renomiranog danskog proizvođača.

- Način merenja je određen Odlukom o načinu merenja buke gde će se sa referentnih tačaka i mesta ispred objekata meriti buka. Komunalna milicija će se ponašati u odnosu na prekoračenja. Ili će izdati prekršajni nalog ili upozoriti lice, ali će biti i najdrastičnije mere - privremeno oduzumanje emitera buke, mikseta i slično. Ili će inicirati kod inspekcije zabranu obavljanja delatnosti određenog objekta - rekao je Šekularac i dodao da je "osnovni preduslov akustičko zoniranje grada".

- U zavisnosti od toga da li se buka meri danju ili noću, ona može da bude od 35 do 60 decibela. Postoji šest zona u odnosu na koje je Grad Beograd podeljen, i shodno tome, zoniranje je i izvršeno - kaže rukovodilac sektora unutršnje kontrole Komunalne milicije.

Preko dana, dodaje, buka ne bi smela da pređe 60, a noću 50 decibela.

- Svakodnevno dobijamo prijave iz te oblasti, a do sada nismo imali normativu i bili smo nemoćni. Pripremili smo se za ovo i u pogledu ljudi i u pogledu tehnike. Komunalni milicioneri su prošli različite obuke da bi danas izašli na teren i reagovali. Apelujem na ugostitelje da sve aktivnosti upodobe pravu građana na normalan i miran san, da svoje objekte zvučno izoluju da ne bismo morali da reagujemo - naveo je Šekularac.

Što se tiče buke iz ugostiteljskog objekta, građani bi, napominje, trebalo da se obrate isključivo Komunalnoj miliciji.

- Ovo ovlašćenje se odnosi isključivo na buku iz ugostiteljskih objekata, a ne na buku iz stambenihobjekata. To je neki drugi delokrug rada, to nije predmet analize i kontrole Komunalne milicije u ovom trenutku - zaključio je Šekularac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading