POKRENUT SPECIJALNI RAT, UDARA SE NA STUB SRPSTVA: Provaljene zakulisne igre, nižu se lažne vesti: CILJ JE SAMO JEDAN!

Autor:

Vesti

23.01.2022

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv srpske crkve i patrijarha Porfirija pokrenut je specijalni rat sa ciljem da se izazove raskol u odnosima između naše i ruske crkve, poremeti stabilnost SPC i poljulja i sam pravoslavni svet.

POKRENUT SPECIJALNI RAT, UDARA SE NA STUB SRPSTVA: Provaljene zakulisne igre, nižu se lažne vesti: CILJ JE SAMO JEDAN!

Foto: Tanjug

Kako saznaje Srpski telegraf u Patrijaršiji SPC, postoje jake indicije da je s ovakvim prljavim namerama plasirana lažna vest o navodnom planiranju posete Porfirija vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, koji je, bez ikakve sumnje, pod jakim uticajem Vašingtona.

On je, što je još važnije, u otvorenom sukobu s Moskovskom patrijaršijom i patrijarhom Kirilom otkako je bez razumnog argumenta priznao autokefalnost ukrajinske pravoslavne crkve.

GRČKI PORTALI

- Vartolomej je po nacionalnosti Grk, a upravo je nekoliko grčkih crkvenih portala i novina plasiralo ovu vest. Potom su je preuzeli i neki ruski mediji. Srećom, iz SPC je odmah stigao odlučan demanti, te je prljavi plan, zasad, krahirao - kaže sagovornik Srpskog telegrafa iz Patrijaršije.

Republika

Foto: Estok/Miloš Rafilović

 

Patrijaršija je, podsetimo, objavila da nikakve komunikacije s Vartolomejem i njegovim okruženjem nije bilo i da u aktuelnim okolnostima patrijarh ne planira bilo kakva putovanja i posete.

Predrag Đokić, verski analitičar, navodi da carigradska patrijaršija ima nameru da nastavi tamo gde je stala s ukrajinskom crkvom 2018. 


- To je Vartolomejeva stara težnja da se uzdigne na nivo koji ima poglavar rimokatoličke crkve, da više ne bude prvi među jednakima, kako je bilo vekovima, nego prvi. Tu dolazimo do toga na šta je upozorio i patrijarh Kiril - da to jeste veoma ozbiljno i preti raskolu u pravoslavnoj crkvi. Ne verujem da je trebalo da bude nekog sastanka jer je patrijarh bolestan, ima koronu. A ako je bilo nekog poziva, na to gledam kao igru da se SPC uvuče u celu tu priču jer mi imamo gorući problem u Makedoniji. On želi da se pita za status makedonske pravoslavne crkve, kao što je uradio s ukrajinskom - kaže Đokić.
Republika

Foto: Medija centar Beograd

 

 

HOĆE TAPIJU

Branko Radun, politički analitičar, ocenjuje da je SPC oduvek bila most između ruske i grčke strane, ali da ta neutralnost očigledno nekome smeta:

- Možda je i bilo nekih priča oko sastanka, ali se radi o tome da se napravi razdor. Problem svakako jeste status crkve u Makedoniji. Vaseljenski patrijarh, prema nekoj analogiji s Ukrajinom, želi da im da autokefalnost, čime bi preuzeo tamo tapiju, postao dominantan. I to je problem koji opterećuje odnose između crkava. Srpski stav nikad i nije bio da mi nešto želimo da dominiramo tamo. Kada je bila aktuelna ukrajinska crkva, neki su stali na rusku, neki na grčku stranu. Mi smo pokušavali da budemo most, što je bitna funkcija, i to je naš kapital, ali to, očigledno, nekome ne odgovara, pa baca koske

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading