RENOVIRANA FASADA ZGRADE PRIVREDNOG SUDA U BEOGRADU IZ 19. VEKA: Pogledajte kako sada izgleda (FOTO)

Autor: Republika

Vesti

20.12.2021

12:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka pravde Maja Popović obišla je danas sa saradnicima zgradu Privrednog suda u Beogradu u Masarikovoj ulici, iz polovine 19. veka, čija je fasada nedavno renovirana u saradnji ministarstva i Grada Beograda.

RENOVIRANA FASADA ZGRADE PRIVREDNOG SUDA U BEOGRADU IZ 19. VEKA: Pogledajte kako sada izgleda (FOTO)

Foto: Tanjug/BEOINFO

Ona je tom prilikom zahvalila zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću što je, kako je navela, prepoznao značaj i pomogao renoviranje fasade ovog objekta, koji je prema njenim rečima, biser naše arhitekture i naša kulturna baština.

- Ministarstvo pravde nije u mogućnosti da postigne sve jer radi trenutno na renoviranju više od 10 objekata, na velikim građevinama, kao što je upravo završena Palate pravde u Kragujevcu, a radimo i dalje objekte u Kruševcu, Nišu... - navela je Popović.

Ona je najavila da će se nastaviti rekonstrukcija zgrade Privrednog suda uz poštovanje svih propisa za zaštitu spomenika kulture.

 

- Uradićemo unutrašnju stolariju, podove, sanitarne čvorove i srediti ovaj objekat da bude na zadovoljstvo svih građana i zaposlenih u sudu - navela je ministarka.

Zamenik gradonačlenika Beograda rekao je da je grad finansirao renoviranje fasade zgrade Privrednog suda i javnu rasvetu, dok je Ministarstvo pravde finansiralo stolariju.

- Ovo je dokaz da možemo da radimo zajedno da se poboljšaju uslovi zaposlenih u pravosuđu. Ljudi koji rade u pravosuđu su Beograđanke i Beograđani, i bez obzira što nadležnost nije gradska, oni obavljaju posao za građane, stranke koji su takođe uglavnom iz Beograda. Kad možemo, imamo obavezu da pomognemo da se obnove i sudovi - naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, Grad je uložio u renoviranje 82 miliona dinara za obnovu fasade i oko 25 miliona dinara u rasvetu što je preko 900.000 evra.

- Nastavićemo i dalje da pomažemo obnovu sudova. Sada smo u projektu u vezi sa Prekršajnim sudom u Beogradu kome treba da obezbedimo prostor za izvršenja - rekao je Vesić i poručio da "obnovom pravosudnih zgrada naš grad činimo lepšim".

Predsednik privrednog suda u Beogradu Jovan Jovanović istakao je da je ovo jedisntvena prilika u kojoj lokalna samouprava pomaže rekonstrukciji i izgradnji pravosudnih institucija.

- Ministarstvo pravde je nosilac svega toga, ali ima puno pravosudnih zgrada koje su u lošem stanju i ne može sve da se finansira iz rebubličkog budžeta. Lokalna samouprava je dala značajna sredstva za sređivanje ove zgrade koja je iz polovine 19. veka - napomenuo je Jovanović.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković ukazala je da je taj Zavod bio nosilac svih segmenata sanacije i restauracije fasada i krova Privrednog suda od izrade projektne dokumentacije, pribavljanja neophodnih dozvola, vršenja konzervativnog nadzora do izvođenja radova.

Rekostrukcija je obavljena u periodu od 1. februara, zaključno sa 31. novembrom ove godine.

Renovirano je 50.000 kvadratnih metara ulične i dvorišne fasade, izvučeno je 950 metara i restaurirano 4.245 metara prevučene plastike, urađeno je 75 novih elemenata i restaurirano 1.110 dekorativne plastike, svih 226 drzvenih i PVC prozora....

Ova zgrada u kojoj se sada nalazi Prvredni sud sagrađena je u prvoj polovini 19. veka, a od 1880. godine u njoj se nalazilo ministarstvo građevine.

Ovom događaju prisustvovala je i predsednica Privrednog apelacionog suda Jasminka Obućina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading