Vesić: Beogradske građevinske kompanije obnoviće 34 kuće na teritoriji Gline

Autor:

Vesti

17.09.2021

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić primio je danas u Starom dvoru decu sa teritorije opštine Glina i tom prilikom istakao da će građevinske kompanije iz Beograda obnoviti 34 kuće koje su oštećene u zemljotresu prošle godine.

Republika

Foto: BEOINFO

 

Vesić je istakao da je sa zamenicom gradonačelnika Gline Brankom Bakšić Mitić razgovarao o tome šta Grad Beograd može da učini za srpsko stanovništvo na teritoriji Gline, koje je ostalo bez kuća u prošlogodišnjem zemljotresu.

- Grad Beograd je doneo odluku da obnovi 34 kuće na teritoriji Gline, a najveći broj kuća biće u Majskim Poljanama. Naši inženjeri iz Direkcije za građevinsko zemljište su bili na terenu, snimili situaciju na osnovu koje ćemo vrlo brzo imati informaciju koliko će novca biti potrebno za obnovu kuća. Posle toga pozvaću građevinske kompanije iz Beograda koje će preuzeti obavezu da uplate novac u zavisnosti od mogućnosti - rekao je Vesić, dodajući da će sve što bude nedostajalo dati Grad i nijedna od 34 porodice neće ostati bez krova nad glavom. 

On je podsetio da je Grad Beograd već 31. decembra uplatio 100.000 evra Srpskoj pravoslavnoj crkvi, od čega su kupovani mobilni kontejneri, a posle je putem naših kompanija obezbeđeno još 100.000 evra.

- Nastavićemo sa ulaganjem jer mislimo da je to naša obaveza. Grad Beograd treba da pomaže naše sunarodnike, naročito ukoliko su u problemu. Treba da im omogućimo da nastave da žive normalnim životom - rekao je Vesić i podsetio da je Grad Beograd prošle godine izgradio dve zgrade u Kosovskoj Mitrovici.

Republika

Foto: BEOINFO

 

On je sedamnaestoro dece iz opštine Glina poveo u obilazak Starog dvora i podelio im tablet uređaje kako bi lakše savladavali lekcije u školi.

Zamenica gradonačelnika Gline Branka Bakšić Mitić izjavila je da će se obnoviti one kuće koje su potpuno srušene, dok će se nekima obnoviti samo krov.

- Većinom smo zbrinuli porodice sa decom i to zahvaljujući privatnim donatorima. Zahvaljujem Vladi Republike Srbija koja je uplatila sto hiljada evra par sati nakon potresa. Od tog novca smo kupili kontejnere koji su potpuno opremljeni i sa sanitarnim čvorom i tu smo smestili porodice - rekla je Bakšić Mitić i zahvalila Gradu Beogradu jer su izabrali Glinu i Majske Poljane koji su imali najviše stradanja u potresu. 

Republika

Foto: BEOINFO

 

Narodna poslanica zadužena za kontakt sa srpskom zajednicom Sanja Lakić rekla je da mnogi krajevi i danas posle devet meseci od prvog zemljotresa koji je zadesio Petrinju, Glinu, Sisak, Kordun i Baniju, izgledaju baš onako kako je i rekao patrijarh Porfirije, kao da je „srpsku zajednicu ali i svakog čoveka u Glini, Petrinji i Sisku zadesila biblijska pustoš”. 

- Nažalost, nakon devet meseci mnoge kuće su ostale bez krovova ili su potpuno urušene, a deca se nalaze na golim livadama. Jako je važno ono što radi Grad Beograd, kao i inicijativa Gorana Vesića, zato što im pokazujemo da njihova prestonica, prestonica svih Srba misli na njih, da nisu nevidljivi i da u Srbiji, u Beogradu mogu da pronađu svog prijatelja - istakla je Sanja Lakić i dodala da deca danas uživaju u svojoj prestonici, čime im je pokazano da ovaj gradi ima otvorena vrata za svakog čoveka, a posebno za naše mališane gde god da žive. 

Republika

Foto: BEOINFO

 

Kako je navela, posle obilaska Starog dvora, deca će imati prijem u Narodnoj skupštini, potom će posetiti Gardoš kulu, a sutra će dan provesti sa patrijarhom Porfirijem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading