SLOBODAN GAJIN TVRDI DA NIJE UKRAO "BLAGOVEŠTANSKI SABOR"! Naivno "pao", a evo i kako je slika završila kod njega!

Autor:

Vesti

17.08.2021

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slobodan Gajin (76) koji je uhapšen jer je nedavno u njegovom stanu nađena ukradena slika "Blagoveštanski sabor", vredna 600.000 evra, tvrdi da niti je ukrao sliku niti je znao njunu vrednost.

Republika

Foto: RTV PINK printscreen

 

- Nikad nisam imao posla sa umetničkim delima sumnjivog porekla, niti sam ikada u životu imao problema sa zakonom - ovo je preko svog advokata Gorana Došena, poručuje kolekcionar umetničkih dela Gajin (76), koji je prošle nedelje uhapšen u Cirihu, u Švajcarskoj.

On se sumnjiči da je uz pomoć posrednika u Srbiji pokušao da proda Muzeju Vojvodine čuvenu sliku, koja je ukradena još davne 1993. godine iz dvorca Dunđerski u Čelarevu.

Žrtva prevare?

Advokat Goran Došen za Informer tvrdi da je njegov klijent žrtva podmukle prevare.

- U to sam ubeđen sto odsto! Slobodan Gajin je ozbiljan čovek i intelektualac, ekonomista po struci, koji se decenijama bavi kupovinom i prodajom umetničkih dela. On nije početnik i sigurno ne bi dozvolio sebi da bude uhapšen da je znao da je slika "Blagoveštanski sabor" ukradena - ističe advokat koji je proteklih nekoliko dana kontaktirao sa Gajinom.

Došen napominje da još ne zna sve okolnosti oko Gajinovog hapšenja i za šta se trenutno tereti, posebno imajući u vidu da još nije potvrđeno da li je zaplenjena slika original ili reprodukcija.

- Gajin ima dvojno državljanstvo i u Švajcarskoj je takođe angažovao branioca, pošto je neizvesno da li će se protiv njega tamo voditi postupak ili će naše Tužilaštvo za organizovani kriminal insistirati na tome da bude izručen i procesuiran zajedno sa još trojicom koji se nalaze u pritvoru u Srbiji.

Interesantno je da čak ni stručna javnost, sudeći prema tvrdnjama penzionisanog kustosa Narodnog muzeja Nikole Kusovca, nije imala informaciju da je čuveno delo "Blagoveštanski sabor" ukradeno još pre 28 godina iz dvorca porodice Dunđerski u Čelarevu. U pitanju je rad slikara Vlaha Bukovca iz 1901. i predstavlja kulturno dobro od izuzetnog značaja.

U akciji hapšenja četvoročlane grupe i pronalaska davno nestale umetnine učestvovali su prikriveni agenti srpske policije, posle dojave iz uprave Muzeja Vojvodine, kome je kao vlasniku slike pristigla ponuda za otkup u visini od 600.000 evra. Naši agenti su glumili stručnjake koje je navodno Muzej poslao u Švajcarsku kako bi procenili autentičnost dela.

Tako su se u Cirihu u jednom stanu susreli sa Gajinom i njegovim saradnikom Ratkom Dragićevićem (44), koji su se prethodno dogovorili sa Nebojšom Dragićevićem (70) i Dejanom M. (49) iz Beograda da ukradeno umetničko delo ponude Muzeju Vojvodine. Kada je Gajin pokazao agentima "Blagoveštanski sabor", oni su odmah posumnjali da je reč o originalu.

Kako je slika završila u Švajcarskoj?

Istragom tek treba da se utvrdi kako je skupoceno remek-delo "Blagoveštanski sabor" završilo u Švajcarskoj posle krađe u dvorcu Dunđerski.

Pretpostavlja se da je tokom skoro tri decenije od nestanka ova ukradena slika promenila više vlasnika.

Sumnjivi štekovi

Naši inspektori su potom kontaktirali sa švajcarskim kolegama koje su privele Gajina, dok je Dragićevića preuzela naša policija i odvela ga u pritvor u Beograd, s obzirom na to da ima samo srpsko državljanstvo.

Istovremeno, u Beogradu su uhapšena i dvojica posrednika, od kojih je jedan advokat. U stanovima koje su koristili osumnjičeni pronađena je velika količina različitih umetničkih dela. Sva dela su zaplenjena i odneta na veštačenje kako bi se utvrdilo njihovo poreklo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading