Novi zakon za zaštitu od buke na javnoj raspravi do 23. juna

Autor:

Vesti

10.06.2021

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakon o zaštiti od buke, koji propisuje da komunalna milicija meri buku, biće na javnoj raspravi do 23. juna, a nakon eventualnog usvajanja, za kršenje tog zakona predviđeno je oduzimanje predmeta koji emituju buku i zatvaranje tih objekata.

RepublikaFoto: Republika
Goran Vesić i Irena Vujović

Javnoj raspravi održanoj u Sava centru prisustvovali su ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, šef Odseka za zaštitu od buke Slađana Brđić kao i upravnici stambenih zgrada centralnih gradskih opština koji su se najviše žalili na buku sa kojom stanari zgrada imaju najveći problem.

Zakonu o zaštiti od buke dodata su dva nova člana koja se odnose se na buku od ugostiteljskih objekta i njime će biti prepoznato šta znači buka i kako ona utiče na životnu sredinu, navela je ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i dodala da će taj zakon doprineti boljem kvalitetu života građana.

- Zakon sadrži direktive Evropske unije i njime će biti prepoznato kako zaštititi životnu sredinu od buke, biće proširena lista izvora buke, kao i akcioni planovi koji će pratiti taj zakon - rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, u narednom periodu se očekuju kvalitetni predlozi i sugestije kako bi se zakon unapredio pre predviđenog roka za njegovo usvajanje.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetio je da prestonica problem sa bukom ima već godinama i da je sprovedeno akustično zoniranje grada kao i da su utvrđeni svi izvori buke.

- Ugostiteljski objekti nisu jedini izvori buke, problem predstavlja i autoput za naselja koja su u blizini ali ćemo kroz akcione planove na različite načine rešavati problem buke - rekao je on.

Vesić je kazao da kada zakon bude usvojen, komunalna policija će meriti nivo buke pomocu aparata i moći će na licu mesta da upozori onog ko pravi buku ali i da koristi zakonska ovlašćenja kojim će se rešiti problem buke u Beogradu.

- Ovaj zakon predstavlja veliki korak za unapređivanje kvaliteta života u Beogradu ali i drugim gradovima sa sličnim problemom i dokaz je da se naša zemlja uređuje - naveo je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading