(FOTO) POSTAVLJEN PRVI RECIKLOMAT U BEOGRADU! Vesić: Doprinos reciklaži i sortiranju otpada!

Autor: Republika

Vesti

28.04.2021

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U okviru akcije "Za naš lepši grad" u Beogradu će u naredne dve nedelje na različitim lokacijama biti postavljeno 25 reciklažnih mašina, reciklomata, a prvi je postavljen danas u centru grada.

RepublikaFoto: Grad Beograd
Reciklomat u centru Beograda

Pametna mašina za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada (plastičnih flaša, limenki, papirne i staklene ambalaže), postavljena je u Knez Mihailovoj ulici, kod restorana Ruski car.

- Ovo je naš doprinos promociji reciklaže i soritranja otpada. Ovo su prvi reciklomati u Beogradu gde građani mogu da ubace različite vrste ambalaže, a zavisno od toga koju ubace zarade između tri do pet dinara - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i zahvalio svima koji su učestvovali u akciji "Za naš lepši grad".

Reciklomat je osmislio i projektovao stručni tim iz kompanije Globaltel, a kako bi što veći broj građana bio motivisan da pravilno odlaže otpad, podrži reciklažu i koristi reciklomate, mašina je projektovana tako da vrednuje otpad, pa za svaki komad plastične ambalaže korisniku uplaćuje pet dinara, za staklo četiri, a za limenke i papirnu ambalažu (tetrapak) tri dinara.

Korisnik sam bira kako će da iskoristi prikupljeni iznos, a može da dopuni svoju karticu za javni prevoz ili novac uplati Fondu za mlade talente ili Fondaciji "Novak Ðoković".

Dodatno, kompanija Globaltel uplaćuje svojim korisnicima deset dinara kredita po recikliranom komadu, bez obzira na tip ambalaže.

Vesić je rekao da je ovo način da se promoviše ideja recikliranja i sortiranja otpada i dodao da je to nešto što će se raditi u Beogradu, kao što je to slučaj i u drugim velikim gradovima u svetu.

Istakao je da je ovo način da se tome učimo jer, dodao je, svaki otpad koji se baci ima neku vrednost.

- Ne moramo da ga bacimo ulicu već možemo da ga upotrebimo tako da postane neka druga vrednost, direktno preko reciklomata ili tako što će biti prerađen, pa će potom od toga biti napravljeno nešto što je korisno. U svakom slučaju, ne moramo da bacanjem otpada zagađujemo životnu sredinu, već možemo da uradimo i korisne stvari i zato je ova akcija dobra - rekao je Vesić.

Izrazio je nadu da će, osim pomenutih 25, u Beogradu biti postavljeno još reciklomata.

- Videćemo kako će ih građani prihvatiti, a nema razloga da ih ne prihvate jer ovo postoji u mnogim gradovima sveta. U svakom slučaju, nastavićemo da se trudimo da promovišemo ideju recikliranja i separacije otpada - naveo je Vesić.

Akciju "Za naš lepši grad" pokrenula je kompanija Globaltel.

Predstavnica te kompanije Aleksandra Šmit kaže da će do kraja dana na teritoriji Beograda biti postavljeno sedam, osam reciklomata, a u naredne dve sedmice i ostali.

- Ideja je bila da se vodimo novim trendom izuzetno važnim na celom svetu, tako da smo u ovoj eri zagađenja životne sredine odlučili da se bavimo onim što je važno - vazduh i reciklažni otpad. Ideja je da se kroz reciklomate smanji zagađenje vazduha, ali i da se rastereti gužva u saobraćaju - rekla je Šmit.

Zahvalila je Gradu Beogradu i svojim partnerima - kompanijama SEKOPAK, Mastercard i Kentkart na prepoznatoj zajedničkoj viziji.

Šmit je navela da će akcija "Za naš lepši grad" trajati tri meseca i pozvala sve ostale kompanije da im se pridruže kako bi akcija trajala i dalje.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading