SJAJNE VESTI ZA BEOGRAĐANE! Zakon o metrou je u završnoj fazi, početak izgradnje 1. novembar!

Autor: Republika

Vesti

13.04.2021

20:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić objavio je na svom Fejsbuk nalogu da se izrada Zakona o metrou i gradskoj železnici nalazi u završnoj fazi.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

- Izrada Zakona o metrou i gradskoj železnici nalazi se u završnoj fazi i u narednih nekoliko sedmica naći se u skupštinskoj proceduri. Zakon sa Gradom Beogradom priprema Ministarstvo građevine i infrastrukture, kao i Ministarstvo finansija. Usvajanjem tog zakona biće precizirana sva tehnička i regulatorna pitanja, sa namerom da izgradnja metroa u Beogradu počne 1. novembra, kako je i najavljeno - istakao je Vesić.

- U međuvremenu radi se na eksproprijaciji zemljišta na Makiškom polju. Taj posao zajedno obavljaju Grad Beograd i Republika, kako bi sve bilo spremno da 1. novembra počne izgradnja Beogradskog metroa, a koji je obećan još 1971. godine. Pregovara se i o unapređenju mreže BG voza, koji će 2027. godine povezati Pančevo, Surčin, Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, Sopot, Barajevo i sve druge beogradske opštine, izuzev Grocke sa centrom grada. 

- Širenjem tramvajskih linija, šinski sistem postaće dominantan sistem prevoza u prestonici. Što se tiče rečnog prevoza on je kroz izmenu Odluke o javnom prevozu uveden u sistem javnog prevoza.
U međuvremenu su urađene dve studije koje su pokazale opravdanost rečnog prevoza u Beogradu. Definisane su stanice kod Kapetanije u Zemunu, u Krnjači kod Panćevačkog mosta, takođe na Dorćolu, Beogradu na vodi i Beogradskom sajmu.

- Kako bi se krenulo sa rečnim prevozom potrebno je bar dve godine. Ali to ćemo sigurno ostvariti, jer Beograd ima dve reke i skoro 200 kilometara obale. Nema razloga da ne koristimo rečni saobraćaj kao način prevoza - zaključio je Goran Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading