NA OBODIMA BEOGRADA LEŽE IZVORI BOGATSTVA! Austrijanac prepoznao mugućnost za lep život pa došao uživa i pokrene BIZNIS

Autor: Republika

Vesti

08.03.2021

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Urbana ili poljoprivreda na rubovima velikih gradova je svetski trend. Domaća hrana, čistiji vazduh, antistres terapija, najčešći su motivi da čovek betonske zidove - zameni baštom

RepublikaFoto: printscreen/youtebe.com
Kosmaj

Beograd je među retkim gradovima koji se mogu pohvaliti zelenim pojasom. Gotovo polovinu ukupne teritorije grada čini obradivo zemljište. Da su sela u gradu idealna mesta za život i proizvodnju biološki vredne hrane primetio je Armin, kada je iz austrijskog gradića Andorf doputovao u Srbiju i nešto duže zastao na Kosmaju.

- Zaljubio se u Srbiju u našu kulturu, Balkan generalno. To ga je uvek interesovao, to je i studirao - navodi Milica Vasić Šusterbauer. Zbog posla je još uvek vezan za Austriju, ali je u planu da u Sopotu bude kod kuće. Zato sa svakim dolaskom, šumadijski zet donese neku novu ideju.

- On je napravio plastenik, hoće da sadi bob, a gde ću ja baštu to ću tek da vidim - navodi Rajna Vasić iz Sopota. Klima i geografija ovde posebno prijaju borovnici, pa je sve što rodi prva klasa.

RepublikaFoto: pexels.com
Borovnica

Šusterbauerovi su je prošle godine posadili na 60 ari. Milica se kao diplomirani arheolog odlično snalazi u prolećnoj rezidbi. Kaže da su im borovnice slatke zbog ljubavi, a da hemiju koriste minimalno. Sledeće godine očekuje pun rod i prvu zaradu, a planirano ulaganje od 70.000 evra bilo je znatno manje.

Dobila sam 50 odsto za sadnice, 65 za uređaje preko mladih poljoprivrednika, 80 odsto od grada Beograda za protivgradnu mrežu i voćarsku platformu - objašnjava Milica Vasić Šusterbauer.

Iz budžeta Beograda se i ove godine za poljoprivrednike izdvaja 180 miliona dinara. Grad subvencioniše 80 odsto uloženog novca.

- Ono šta zadržavamo i ove godine su i obuke iz oblasti voćarstva, pčelarstva i organske proizvodnje - navodi Dragana Stepanović, Uprava za poljoprivredu grada Beograda.

Oko 30.000 poljoprivrednih gazdinstava u preko 100 beogradskih sela, mogli bi da hrane grad. Šangaj je na primer, pre dvadeset godina iz gradske poljoprivrede potpuno obezbedio snabdevenje mlekom i jajima.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading