TO NE BI BILO REALNO: Tvorac spomenika Stefanu Nemanji objasnio zašto srpski vladar u ruci drži mač, a ne KRST!

Autor: Sputnjik, Republika

Vesti

27.01.2021

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov u ekskluzivnoj izjavi za Sputnjik na dan otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji čiji je on autor, negira spekulacije da je krst u ruci rodonačelnika srpske države u poslednjem trenutku zamenjen mačem. Čuveni umetnik naglašava da je mač pogodniji od krsta i da je ta odluka doneta u konsultacijama sa stručnjacima.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Spomenik Stefanu Nemanji

Čuo sam da se u poslednje vreme govori o toj temi i da se postavlja pitanje zašto je krst zamenjen mačem? Navodi se i da je zamenjen u poslednjem trenutku. Pa, u poslednjem trenutku to ne bi bilo ni realno da se uradi. Naprotiv, zamenjeno je na početku - istakao je umetnik.

Vajar Sputnjiku opisuje i kako je došlo do odluke da u ruci Stefana Nemanje ipak bude mač i da spomenik izgleda ovako kako će ga večeras svi videti:

U radu na spomeniku imao sam mnogo konsultanata, istoričara. Veoma sam im zahvalan za sve što su uradili. Mi smo dugo razmišljali i odlučili da, ipak, prikažemo Stefana Nemanju u svetovnoj odeći, a ne u duhovnoj i da treba da ga prikažemo kao čoveka koji je stvorio srpsku državnost. To je ono što je najvažnije - naveo je ruski vajar.

Rukavišnjikov objašnjava da je zato stavljeno žezlo, a da se drugom nogom Stefan Nemanja oslanja na vizantijsku kulturu i vizantijski uticaj.

U konkretnom slučaju, mač ima smisla, on je pogodniji jer se silueta spomenika završava oštricom. Drugi argument je da ne bude tautologije skulpture. Stefan Nemanja na grudima ima enklapion, krst. Smisao je da ne bude i u ruci i na grudima krst, kao što je svojevremeno bio slučaj sa spomenikom Lenjinu - kačket na glavi i kačket u ruci. Zato je rešenje mač i smatram da je to ispravno - kazao je on.

Ruski vajar upućuje i poruku povodom današnjeg otvaranja i praktično negira spekulacije da nije želeo da dođe u Beograd:

Nadam se da je ovo za bratski srpski narod veliki događaj, jer je za mene lično veliki događaj. Posao je bio težak i prilično dug. Veoma mi je žao što ne mogu da budem sa vama, jer sam nedavno preležao modernu bolest, virus korona, i sad se nalazim na rehabilitaciji. Još jednom vam čestitam praznik i nadam se da ćete se ne samo privići na taj spomenik nego da ćete ga možda i zavoleti. Hvala! - zaključio je Rukavišnjikov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading