DRŽITE DISTANCU, NE SEDAJTE JEDNI PORED DRUHIH: Korona PRAVILA u prevozu koja SPASAVAJU ŽIVU GLAVU!

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

17.01.2021

20:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budimo odgovorni!

RepublikaFoto: Republika
Foto Ilustracija

U martu mesecu, tokom vanrednog stanja, potpuno je bio ukinut redovan gradski prevoz u Beogradu. Radnici su koristili specijalne "koridorske" linije... A onda, kada se situacija smirila, bojažljivo smo se vratili u vozila sa maskama, rukavicama i uz nova pravila "zabranjenih sedišta" i ulaska na prednja vrata.

Ali, sva ova pravila važe i dalje, a postoje i neke preporuke za koje sigurno niste čuli, i korisne su za sprečavanje korona virusa. Pomalo smo se i opustili, pa smo od velikog straha došli do toga da obavezno nosimo maske, ali ne marimo o drugim stvarima. Pa i te maske ponekad padnu preko nosa i ispod usta, a neko ih i skine.

Na sajtu Sekretarijata za javni prevoz postoje jasno ispisana slikovna uputstva za koriščenje gradskog prevoza tokom epidemije korona virusa. Tako je, na primer, preporučeno da se za šipke držite laktovima i da ne koristite tastere za otvaranje vrata u vozilima.

Lakat, međutim, nije uvek sasvim siguran oslonac, a tastere u tramvajima možemo da izbegnemo samo ako nam vozač otvori vrata. Plaćanje karte je takođe nezgodno, jer, ako želite da izaberete zonu ili grupnu kartu, morate da pipnete ekran validatora.

RepublikaFoto: Republika

Među pravilima je i ono čuveno rastojanje od 2 metra. Međutim, jasno je da je u samom vozilu to ponekad teško izvodljivo... Ali, zaboravili smo i na neka jednostavnija pravila. Na primer, da se uzdržimo od sedenja na "duplim" sedištima, ako je jedno mesto već zauzeto, da ulazimo na prednja vrata, jedan po jedan.

I naravno, ako kijamo ili kašljemo - ne ulazimo u prevoz.

Ovo su pravila koja su istaknuta na sajtu Sekretarijata:

- Ukoliko imate bilo koji simptom respiratorne infekcije, molimo vas da odustanete od vožnje

- Kako bi se omogućilo odgovarajuće rastojanje između putnika, naša preporuka je da pratite obeležena mesta za sedenje i stajanje unutar vozila da biste na taj način sprečili potencijalno širenje infekcije

- Kako bi se izbeglo stvaranje gužve na stanicama gradskog prevoza, preporuka je da se izlazak putnika vrši na druga i ostala vrata vozila, dok se ulazak u vozilo vrši na prva vrata

- Najefikasniji način sprečavanja širenja infekcije je održavanje distance, zato je potrebno odžavati bezbedno rastojanje u odnosu na ostale putnike u vozilu

- Usled sprečavanja stvaranja gužve, ulazak putnika u vozilo je na prva vrata, po principu "jedan po jedan". Na ovaj način se održava potrebna distanca između svakog putnika

- Preporučljivo je da u vozila javnog prevoza ulazite sa zaštitnom maskom i rukavicama. Na taj način štitite sebe i ostale putnike od potencijalog širenja infekcije

- Držati se laktom za pomoćne šipke

- Ne koristiti tastere na autobusu

- Plaćajte beskontaktno preko kartice

Dakle, osim maski, postoji još osam pravila, ali treba dodati i da se naknadno odredio preporučen broj putnika koji u jednom trenutku može da se nađe u svakom vozilu - od minibusa do BG voza.

Za sve one koji bi da dezinfikuju ruke postavljena je i tečnost kod prednjih vrata, koja se istiska pritiskom plastičnog dozera.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading