Beograd ide napred, stazama naših velikih prethodnika: Uređenje Makiškog polja vizija Branka Pešića!

Autor:

Vesti

30.12.2020

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da građani ne bi trebalo da brinu jer naučni institut "Jaroslav Černi" stoji iza svake studije gde je i kako moguće planirati razvoj u zoni zaštite vodoizvorišta, a JKP Beogradski vodovod daje veoma stroge uslove za zaštitu vodoizvorišta, koji moraju da budu ispunjeni.

Foto: facebook.com/Goran Vesić

Objavu zamenika gradonačelnika prenosimo u celosti:

- Smešno mi je kada vidim kako nas pojedinci i neke nevladine organizacije optužuju da istorija Beograda počinje od sadašnje vlasti i kako mi, navodno, prekidamo kontinuitet vizije razvoja Beograda koju je postavio Branko Pešić, jedan od najuspešnijih gradonačelnika Beograda. Dragi moji, Beograd je, uprkos vašim željama da to ne bude, ozbiljan grad u kojem se svi kapitalni projekti realizuju u skladu sa planskim dokumentima usvojenim godinama, a nekada i decenijama ranije - navodi on i ističe da je takav slučaj i sa Makiškim poljem.

- Još 1959. godine na Makiškom polju predviđena je izgradnja centralne železničke stanice. Nekoliko godina kasnije ovaj plan je i ostvaren kada se u njegovu realizaciju uključila i Srpska akademija nauka i umetnosti i čuveni projektant profesor Branko Žeželj. Deset godina kasnije, 1969. godine, razvoj Makiškog polja kao glavne beogradske ranžirne stanice predviđen je i planom koji je donela Skupština grada Beograda, predvođena gradonačelnikom Brankom Pešićem. Plan koji je predstavljen tri godine kasnije, 1972, predviđao je ne samo izgradnju saobraćajne infrastrukture, već i stambene komplekse.

Optužbe da se uređenjem područja Makiškog polja ugrožava vodoizvorište, pokazuje koliko malo znaju oni koji to govore, jer upravo se Blokovi 44, 55 i 70, planom iz 1974. godine, nalaze u zoni zaštite vodoizvorišta - ističe Vesić.

 

 

 

On dalje naglašava da nema potrebe bežati od vode i da vizija spuštanja Beograda na reke daje dobre rezultate.

- Potpuno je logično da Beograd, kao grad koji leži na dve reke, ima puno tačaka koje spadaju u zone zaštite vodoizvorišta. Mi treba da naučimo da koristimo naše reke kao resurs za dalji razvoj grada, a ne da bežimo od vode, i upravo je to deo naše vizije spuštanja Beograda na reke koja već sada pokazuje fantastične rezultate. Prema tome, građani ne treba da brinu, renomirani naučni institut "Jaroslav Černi" institucija je koja stoji iza svake studije gde je i kako moguće planirati razvoj u zoni zaštite vodoizvorišta, a JKP Beogradski vodovod daje veoma stroge uslove za zaštitu vodoizvorišta, koji naravno moraju da budu ispunjeni, jer nam je zdravlje građana, a to smo pokazali mnogo puta do sada, uvek na prvom mestu - navodi Vesić i zaključuje: Beograd ide napred, stazama naših velikih prethodnika!

 

УРЕЂЕЊЕ МАКИШКОГ ПОЉА ВИЗИЈА БРАНКА ПЕШИЋА Смешно ми је када видим како нас појединци и неке невладине организације... Posted by Горан Весић on Среда, 30. децембар 2020.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading