BEOGRADSKI VRTIĆI U USLOVIMA KORONE! Gak: Deca poštuju mere, ona su najbolji deo društva

Autor:

Vesti

24.10.2020

04:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Život u doba korone, kao jedno od glavnih pitanja roditelja, nametnuo je funkcionisanje vrtića u uslovima kakvi dosad nisu viđeni.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Slavko Gak

O tome kako su se snašli zaposleni, ali i kako sačuvati vrtiće od korone, za Srpski telegraf govori Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

* Korona je, ušavši u svaku poru života, odredila i nov način rada u predškolskim ustanovama. S kakvim problemima ste se suočavali?

- Na ponos grada Beograda i svih nas jeste da su se vrtići, posle ukidanja vanrednog stanja, prvi otvorili. Naprosto, tako je i moralo jer da bi se ljudi vratili na posao, moraju da imaju i gde mališane da ostave. To je bio veliki izazov, ali pokazali smo da sistem može da funkcioniše na ovaj način, što je bio dobar parametar i kasnije kad smo se sa aktivima škola spremali za početak školske godine. Moramo imati na umu da je svaki dan u školi benefit za decu. Jedan od najlepših naslova je bio: "Opasnija od korone je prazna klupa". Za sada odolevamo, što pokazuje važnost striktnog pridržavanja mera jer nam uz to nijedan slučaj zaraze nije izmakao kontroli. Sve funkcioniše dobro ukoliko se mere poštuju, a s decom ih nije teško sprovoditi jer su ona najbolji deo našeg društva.

* Kakva je saradnja s roditeljima, koliko ima neodgovornih roditelja koji ne prijavljuju kada je neko u porodici bolestan?

- Bilo je raznih slučajeva, roditelji su se dovijali, dovodili decu, oni nisu ulazili, nisu se pregledali na vreme, bilo je slučajeva da roditelj dovede dete u vrtić, gde mu izmerimo povišenu temperaturu. Probudio se ujutru, žuri na posao, sinoć je dete bilo potpuno zdravo... Međutim, ne bih nikoga stavljao na stub srama zbog toga. Mi smo tu, kao sistem, da pokažemo da tako ne može.

Vrtići imaju redovne i vanredne nadzore, a postupamo i po predstavkama građana

* Koliko je novca više izdvojeno iz gradske kase sada u odnosu na isti period prošle godine? Nabavljali ste zaštitnu opremu, kako se to odrazilo na budžet?

- Ovo su sve vanredne okolnosti kada pričamo o koroni. Imamo redovne nabavke za održavanje higijene u predškolskim ustanovama, a posebna se statistika vodi u vezi s nabavkama zbog korone. Moram posebno da istaknem da smo odlučili da materijalne troškove ne umanjujemo ni za vreme kada deca nisu išla u školu, od tog novca je kupljena oprema i sve što je potrebno. Vlada Srbije, predsednik Vučić, krizni štab, svi su isticali da je zdravlje svakog čoveka na prvom mestu. A u ovom momentu zdravlje nam štiti zaštitna oprema. Za predškolske ustanove je obezbeđeno 15 miliona dinara da se kupi sve što treba. Pokriveni su već i novembar, decembar i januar.

Pokrali pare roditeljima, pa od toga gradili vrtiće

RepublikaFoto: pixabay.com

* Grad i dalje plaća odštetu roditeljima koji su preplatili boravak dece u vrtićima dok je gradonačelnik bio Dragan Đilas. Koliko je novca dosad plaćeno i koliko je još preostalo da se isplati?

- Vratili smo novac građanima koji im je neko ukrao jer je naplaćivao skuplje vrtiće od 2008. do 2013. godine. Tadašnja vlast, kada kaže da je izgradila neki vrtić, sve to kad saberete, oni to nisu izgradili realnim novcem iz budžeta grada, već parama koje su uzeli od građana. Ako smo vratili četiri milijarde, a oni su u infrastrukturu uložili tri milijarde, ja postavljam pitanje gde je milijarda. Do pre nekoliko meseci na mesečnom nivou nam je odlazilo oko 120 miliona dinara na tužbe. U poslednje vreme je ta suma pala na oko tridesetak miliona dinara i očekujem da do polovine sledeće godine isplatimo i poslednju tužbu.

 

* Nakon nedavnog tragičnog događaja u privatnom vrtiću "Ivin vozić" inspekcija je utvrdila niz nepravilnosti. Nisu imali medicinsku sestru na preventivi, vaspitačice nisu imale licencu, ali ni mentora, dete je primljeno pre navršenih godinu dana iako vrtić nema mlečnu kuhinju i, najvažnije, dete je primljeno bez potvrde pedijatra da je zdravo i da može da boravi u kolektivu. Koliko se kontrolišu privatni vrtići?

- Zaista se kontrolišu i ima raznih vidova inspekcije, od momenta verifikacije, koju radi Ministarstvo prosvete. Utvrđujemo uslovnost, a posebno se kontroliše sanitarna i protivpožarna uslovnost. Vrtići imaju redovne nadzore, ali i vanredne, postupamo i po predstavkama građana... Objavili smo šta smo konkretno u ovom vrtiću zatekli na terenu, tog dana je inspekcija postupala u vanrednoj kontroli. Šta je uzrok smrti deteta, pokazaće obdukcija i druge institucije. Mi smo konstatovali nepravilnosti, zbog kojih je taj vrtić privremeno zatvoren, ali može da ih otkloni. 

Novi projekti

1. Pet vrtića u izgradnji: Čukarica, Bežanijska kosa 3, Novogradska ulica u Zemunu, Obrenovac, vrtić u okviru Sigurne kuće u Rakovici

2. Nakon toga na redu su obdaništa na Zvezdari, Voždovcu, u Paliluli i Rakovici

3. Škola u Mirijevu u naselju Veljko Vlahović

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading