(FOTO) Otkrijte zadivljujuću lepotu Hrama Svetog Save!

Autor:

Vesti

22.10.2020

16:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je na Fejsbuku zadivljujuće fotografije Hrama Svetog Save.

Foto: facebook.com/Goran Vesić
Zadivljujuća lepota kupole hrama Svetog Save ukrašene mozaikom koji se prostire na oko 15.000 kvadratnih metara

- Zadivljujuća lepota kupole Hrama Svetog Save ukrašene mozaikom koji se prostire na oko 15 hiljada kvadratnih metara. Ovaj mozaik težak je 320 tona i sastoji se od 50 miliona kamenčića. 
Oltar sa Hristovom ikonom, sa rasponom ruku od 17 metara, površine je kao cela Saborna crkva u centru Beograda- napisao je Vesić uz fotografije i objasnio da je oltarski mozaik Bogorodice gotovo je istovetan onom iz Aja Sofije u Istanbulu. 

- Hram posvećen Svetom Savi u Beogradu je po lepoti i veličini u rangu Aja Sofije sa značajnom razlikom – u njemu se vrši pravoslavno Bogosluženje. Zbog toga hram Svetog Save u Beogradu, u godini kada je Aja Sofija preobraćena u džamiju, postaje novo pokloničko mesto pravoslavnih hodočasnika ne samo sa Balkana već iz celog sveta. Hram Svetog Save biće, uz hram Hrista Spasitelja u Moskvi, najveći i najlepši pravoslavni hram na svetu - ističe Vesić.

 

 


Osim radova u unutrašnjosti Hrama, izvode se i radovi na uređenju platoa oko Hrama Svetog Save koji će potpuno promeniti čitav ambijent na ovom prostoru i omogućiti sagledavanje lepote Hrama iz svih pravaca. 

 

Foto: facebook.com/Goran Vesić
Hram Svetog Save biće, uz hram Hrista Spasitelja u Moskvi, najveći pravoslavni hram na svetu

- Uz pomoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i uz ogromno zalaganje Srpske pravoslavne crkve i Ruske pravoslavne crkve, završava se izgradnja Hrama koja je započeta još davne 1935. i za koju su mnogi mislili da neće nikada biti završena. To su mogli da misle samo oni koji ne veruju i ne poznaju snagu srpskog naroda! Srbi su kroz izgradnju ovog hrama pokazali da je ljubav prema svojoj veri i Svetom Savi jača od svih iskušenja i nedaća koje su ga snašle u 20. veku. Ovaj Hram je svedočanstvo naše neraskidive ljubavi sa bratskim ruskim narodom, ali i simbol snage, moći i kontinuiteta srpske državnosti od vremena Svetog Save do današnje Srbije! - piše zamenik gradonačelnika.

 

Задивљујућа лепота куполе храма Светог Саве украшене мозаиком који се простире на око 15 хиљада квадратних метара. Овај... Posted by Горан Весић on Thursday, October 22, 2020

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading