Slika despota Stefana Lazarevića u Skupštini grada Beograda

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

24.09.2020

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slika despota Stefana Lazarevića pod bedemima Beograda, dimenzija 6,5 sa 2,5 metara, postavljena je u velikoj sali Skupštine grada Beograda, gde se održavaju sednice gradskog parlamenta i donose odluke u vezi sa srpskom prestonicom.

RepublikaFoto: Tanjug
Goran Vesić pred slikom despota Stefana Lazarevića

Predstavljanju slike, koja je delo slikara Nebojše Ðuranovića, prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je rekao da je postavljanje ove slike istorijska stvar za Beograd jer govori o tome koliko smo počeli da poštujemo svoju istoriju.

- Kada pričamo o lokalnoj samoupravi često se govori o infrastrukturnim projektima - mostovima, parkovima...Mi danas pričamo o mostu prema istoriji i posebno sam srećan jer je Skupština grada Beograda napravila most prema svojoj istoriji, možda svom najslavnijem delu istorije - vremenu kada je Beogradom vladao despot Stefan Lazarević - rekao je Vesić.

Naveo je da je u vreme despota Stefana Lazarevića Beograd obnovljen i postao trgovački centar ovog dela Evrope, da je to doba procvata Beograda, te podsetio da Grad Beograd danas slavi slavu Spasovdan, koju je uveo despot Stefan Lazarević.

RepublikaFoto: Tanjug

- Na neki način, on je bio prvi gradonačelnik Beograda. On je Beograd proglasio prestonicom Srbije i zato se vremena despota Stefana Lazarevića sećamo sa posebnom pažnom i zato je zaslužio da se njegova slika, koju je radio naš uvaženi slikar Nebojša Ðuranović, nalazi u sali Skupštine grada u kojoj se donose odluke koje su u interesu svih građana Beograda - istakao je Vesić.

Kako je dodao, ne postoji prikladnija ličnost čija slika treba da se nalazi u toj sali od despota Stefana Lazarevića.

- Siguran sam da će odbornici, kada budu donosili odluke o tome kako treba da izgleda naš grad, voditi računa da ih, budući da ih donose pod slikom despota Stefana Lazarevića, donose tako da Beograd napreduje i razvija se kao u njegovo vreme - rekao je Vesić.

Zahvalio je kompanijama "Napred" i "Energoprojekt" koje su, dodao, finansirale postavljanje slike i poklonile je Beogradu, kao i kompaniji "EURO BRAVO" koja je poklonila ram za sliku.

 
Pokazale su, kaže Vesić, da su društveno odgovorne kompanije koje vode računa o tome da čuvamo svoje kulturno-istorijske vrednosti.

Posebno je zahvalio Marku Popoviću koji je preminuo pre nekoliko meseci, a koji je bio konsultant Nebojši Ðuranoviću tokom nastanka slike.

- Nažalost, nije dočekao da vidi ovu sliku u čijem je nastajanju učestvovao i dao svoj veliki doprinos - rekao je Vesić.

Dodao je da se postavljanje ove slike uklapa u odluku koju je Skupština grada donela pre nekoliko meseci da se na uglu Bulevara despota Stefana i ulica Milana Kašanina, Carigradske i Drinčićeve podigne spomenik despotu Stefanu Lazareviću.

Slika despota Stefana Lazarevića pod bedemima Beograda, gde ga dočekuju narod i sveštenstvo, delo je slikara Nebojše Ðuranovića koji je rekao da mu je velika čast i zadovoljstvo što mu je, pre oko godinu dana, ukazana prilika da naslika tu sliku.

- To je bio ne samo veliki izazov, već i na neki način moja obaveza da uradim pošto se dugo godina bavim ovom vrstom slikarstva. Ovaj format i tema i sve ono što me veže za srednji vek i Beograd, kao moj rodni grad, bio je veliki izazov i zaista sam se potrudio na svaki način da to opravdam - rekao je Ðuranović.

Naveo je da se danas vrlo retko rade tako veliki formati slika ne samo kod nas, već uopšte u svetu i dodao da su imali manjih problema sa prostorom gde će slika biti izrađena.

 
- Naši smo salu jednog starog bioskopa gde sam to radio određeno vreme. Prošlo je godinu dana i mislim da smo uradili značajan posao - dodao je Ðuranović.

Nekadašnji kustos Narodnog muzeja Nikola Kusovac je rekao da je despot Stefan Lazarević velika ličnost naše istorije i da je slika postavljena na pravo mesto, te ocenio da je Ðuranović uradio posao kako valja.

RepublikaFoto: Tanjug
Goran Vesić na prezentaciji slike u Skupštini grada Beograda

- Narativ je jako dobar, prilagođen ovom mestu i zato mislim da je slika došla na pravo mesto - rekao je Kusovac.

Predsednik Upravnog odbora kompanije "Energoprojekt" i generalni direktor i vlasnik firme "Napred" Dobroslav Bojović je rekao da nisu imali dilemu da podrže ideju zamenika gradonačelnika.

- Hteli smo da ovom slikom pokažemo da ne tražimo od Grada samo da zajedno radimo, već i da zajedno uživamo u onom što nam je istorija ostavila - rekao je Bojović i dodao da ne postoji bolje mesto u Beogradu da ova slika bude postavljena od sale u kojoj se održavaju sednice gradskog parlamenta.

Vlasnik kompanije "EURO BRAVO" Milan Vujko je rekao da je zamenik gradonačelnika veliki predvodnik kulturnog i privrednog razvoja Beograda i dodao mu je velika čast što je učestvovao u realizaciji "ovako prelepe ideje".

- Uvek ćemo podržati ideje kulturnog razvoja Beograda - dodao je Vujko.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading