(FOTO, VIDEO) ISTORIJSKI TRENUTAK! Počela druga faza postavljanja spomenika Stefanu Nemanji: Unikatni mozaici unutar postamenta!

Autor: Sandra SIMIKIĆ

Vesti

03.09.2020

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojne novinarske ekipe dočekale su danas na Savskom trgu nova četiri kamiona koja su dovezla delove vizantijskog šlema koji će biti postament impozantnog spomenika Stefanu Nemanji.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Postavljanje spomenika

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i šef projekta Oleg Laškarev objasnili su kako će izgledati dalji tok postavljanja spomenika:

- Unutar šlema biće urađeni unikatni mozaici na kojima će biti prikazane slike iz života Stefana Nemanje, odnosno iz srpske istorije. U postament će moći da uđe oko 50 ljudi koji će biti svojevrsni muzej na otvorenom i ulaz će biti besplatan za posetioce - kazao je Vesić.

 

Laškarev se osvrnuo i na mozaik rekavši da je rađen u istoj tehnici kao u Hramu Svetog Save:
- Mozaik se sastoji od tamno plavih i zlatnih delova stakla. Kompletno je urađen u Moskvi i poput spomenika isečen na delove, a u Beogradu će se sastavljati i lepiti na unutrašnjost postamenta - dodao je Laškarov.

Vesić nije krio svoje zadovoljstvo zbog toga što će Srbija konačno dobiti spomenik posvećen velikom županu Stefanu Nemanji:

- Postavljanje ovog spomenika na predlog predsednika Vučića znači da konačno poštujemo svoju istoriju, zato je simbolika ovog spomenika mnogo veća od same statue koja će krasiti ovaj trg - izjavio je Vesić.

 

On je još dodao da će posetioci uživati kada ceo trg bude kompletno završen i rekonstruisan, te da će ga, pored spomenika, krasiti i posebna rasveta, fontana sa 42 mlaznice, pešačka zona od 20.000 kvadrata, te Muzej Nikole Tesle:

- Muzej Nikole Tesle imaće 6.000 kvadrata i kompletna zaostavština čuvenog naučnika, koja je po njegovoj želji prebačena u Beograd, biće izložena u muzeju. Samu zgradu smo renovirali, uradili krov i sredili fasadu, sada treba da se uradi projekat rekonstrukcije, tako da očekujem da će muzej biti otvoren za dve do tri godine - rekao je Vesić.

Podsećamo, prvi deo spomenika stigao je iz Rusije još sredinom avgusta i postavljen je na Savskom trgu, dok se poslednji kamion očekuje 15. septembra kada će u Srbiju doći i autor spomenika, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, koji će lično nadgledati postavljanje ovog bronzanog zdanja. Spomenik će biti visok 23 metra, težak 68 tona i nesumnjivo će postati jedan od prepoznatljivih simbola Beograda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading